Darujte pod stromeček vlastnoručně vyrobený šperk

2. prosinec 2016

Neutrácejte peníze za sériově vyrábenou bižuterii. Vyrobte si vlastní, originální a hezčí šperk. Jak na to nám poradila zkušená výtvarnice a šperkařka Zuzana Melckenbeeck.

Vyrobit si šperk chce praxi a trpělivost. Máte-li chuť to zkusit, sáhněte nejdřív po bižuterii. Existuje spousta obchodů, které se specializují na komponenty, které k výrobě potřebujete. Nabízejí korálky, drátky, očka, háčky.

Nakupovat můžete i přes internet. Počítejte s tím, že kvalita bižuterních komponentů se liší. Dárek za pár kaček nebude mít možná dlouhého trvání. Vy se ale při jeho výrobě něco naučíte a alespoň na chvíli někoho potěšíte.

„K tomu si pořiďte ketlovací kleště s kulatými hroty, na které se drátek natočí, tím si vyrobíme základní očko. Dále potřebujeme štípací kleště,“ říká Zuzana Melckenbeeck. Když nebudete vědět, jak na to, opět je tu internet a řada videí, kde se krok za krokem všechno naučíte.

Až získáte zručnost, sáhněte po náročnějších a kvalitnějších materiálech. Skvělá je chirurgická ocel. „Je vhodná pro alergiky. Dobře ji snáší,“ uvádí Zuzana Melckenbeeck. Korálky můžete vyměnit za kameny. Velmi dobře vypadají polodrahokamy.

Brože se vrací

Pamatujete si na takové zavírací špendlíky, nádherně zdobené, které nosily naše babičky? Čas broží je zpátky. Oceňují je dámy především se smyslem pro detail. Vhodně zvolená brož dodá vašemu oblečení šmrnc a eleganci. „Dávají se do klopy, na kabelky, barety nebo klobouky,“ vyjmenovává Zuzana Melckenbeeck. Z pánských doplňků se vrací originální spony na kravaty a manžetové knoflíčky.

Darujete šperk

Vybrat šperky pro osobu blízkou není jen tak. Nekupujte podle toho, co se líbí vám, ale zamyslete se nad obdarovaným. „Subtilním ženám sluší drobné a jemně propracované ozdoby. Ženy s výrazným dekoltem dávají přednost něčemu výraznému,“ vysvětluje Zuzana Melckenbeeck. Při výběru dárku si také uvědomte, jaké má člověk, kterého chcete potěšit rád barvy.

Šperky z kovářské dílny

Jak si vyrobit ozdobu na vánoční stromek

Budeme potřebovat vyschlé borovicové šišky, voskové perle v adventních barvách, úzkou stříbrnou nebo červenou stužku a tavící pistoli.

„Na šišky nalepte pomocí tavící pistole perličky. Potom šišku obraťte špičkou dolů a přitavte poutko ze stužky a ještě navažte mašličku ze stužky,“ radí Zuzana Melckenbeeck, jak si vyrobit originální ozdobu na stromeček.

Právě tavící pistole je dobrý pomocník do domácnosti. Lepí nejen přírodniny, ale i papír a savé materiály jako kůže a korek. „Nedávejte ji ale do ruky dětem, hrozí popáleniny,“ varuje Zuzana Melckenbeeck.

autor: PRO
Spustit audio