Dětské skupiny pomáhají rodičům. Zákon ale ztěžuje jejich existenci

8. srpen 2014

Co jsou dětské skupiny? Pokud budeme citovat zákon, tak je to služba péče o dítě spočívající v hlídání a pravidelné péči o dítě od jednoho roku do zahájení školní docházky a je poskytována mimo domácnost v kolektivu dalších dětí.

„Ve skutečnosti už tohle probíhá. Patří tam různá centra, školičky, kluby. Teď to všechno sjednocuje jeden název,“ vysvětluje Stanislav Kopečný.

Dětské skupiny vznikají především ze dvou důvodů. Za prvé řeší nedostatek míst v klasických mateřských školách a za druhé nabízí rodičům strávit aktivně čas se svými dětmi mimo jejich pracovní dobu. Či dětem nabídnout další program odpoledne a o víkendech.

„Dětské skupiny jsou koncipovány tak, aby byly dostupné, když se dítě nedostane do běžné školky a soukromou si rodina nemůže dovolit. Jsem proto velmi ráda, že návrh zákona, který rodinám s dětmi rychle a účinně pomůže, sněmovnou prošel,“ uvedla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová na webových stránkách ministerstva. Dětská skupina ale nemůže být plnohodnotnou alternativou k mateřským školám. Nedovoluje to zákon.

„Pedagogové ve skupinách mohou děti pouze vychovávat, nesmí je vzdělávat,“ upozorňuje Stanislav Konečný.

Každá dětská skupina má svůj individuální program a postupy. Rodiče si vybírají, co jim vyhovuje a jaký přístup je jim blízký.

Kdo může dětskou skupinu zřídit?

Jakákoliv právnická i fyzická osoba. Dětské skupiny mohou zřizovat i firmy, kraje, obce nebo úřady.

Ve skupině může být maximálně čtyřiadvacet děti. Zřizovatel musí mít plán výchovy péče, vhodné prostory i personál. Co se týká hygienický norem, jsou mírnější než ty platné pro mateřské školy. Nicméně zařízení bude muset získat souhlas stavebního úřadu a krajské hygienické stanice.

„Musíte splnit metry čtvereční na dítě určená na hraní, spaní na zahradu, která musí být oplocená. Je nutné držet i přísné požární předpisy. Skupiny, které už několik let fungují, budou mít problémy. Mají rok na to, aby všechno daly do pořádku,“ říká Stanislav Kopečný.

Jak je to s financováním dětských skupin a s jejich provozem, to se dozvíte ze záznamu naší Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio