Do kroužku by měly děti chodit dobrovolně a rády. Jak správě vybírat?

30. srpen 2016

Prázdniny sice končí. Zábava pro děti ale pokračuje. Startují kroužky. Nabídek je přehršel. Čím se řídit při výběru? O tom jsme si v rozhlasové Radioporadně povídaly s Květou Štěrbovou, ředitelkou organizace Kroužky Východní Čechy.

Škola je na prvním místě. Stejně jako my dospělí chodíme do práce, děti si plní své školní povinnosti. A ne všechny to dělají rády. O to víc je důležitější, aby jim volnočasové aktivity přinášely radost a úspěch. Probíráte se nabídkou kroužků? Určitě to dělejte společně s dítětem. Pokud si nejste jistí, vyrazte na ukázkovou hodinu, ať máte představu, do čeho váš potomek jde. Konečné rozhodnutí nechte právě na něm.

„Do žádné volnočasové aktivity dítě nenuťte,“ doporučuje Květa Štěrbová. Pokud začne ale na nějaký kroužek závazně chodit, dejte testování alespoň půl roku. „Nechte dítě dochodit pololetí. Teprve po 15 lekcích uvidíte výsledek. Třeba právě na vystoupení, kdy se dítě může pochlubit, co se naučilo,“ doporučuje Květa Štěrbová.

Čtěte také

Nabídka je široká. Než se rozhodnete pro konkrétní organizaci, která kroužek provozuje, zjistěte si o ní co nejvíce informací. Zeptejte se ostatních, jaké s ní mají zkušenosti. Dobře vybraný kroužek dítě udělá šťastné a podpoří ho v chuti něco dělat.

Kolik kroužků ale zvolit, aby dítě nebylo přetížené. Některé dítě je naprosto spokojené, že chodí někam jednou týdně. Jiné by nejraději mělo nějakou aktivitu každý den. „Pozor u prvňáčků. Mají toho ve škole hodně. V první třídě jim bude bohatě jeden kroužek stačit,“ nabízí své zkušenosti Květa Štěrbová.

Jezdecký kroužek

Co mezi dětmi frčí? Fotbal, florbal, keramika, angličtina. „Popularitu získaly také vědecké pokusy. Kdo by si nechtěl vyrobit sopku z octa a jedlé sody,“ usmívá se Květa Štěrbová. Chemie a fyzika totiž není žádná nuda. „Všimla jsem si také, že v našich kroužkách sebeobrany se vedle kluků čím dál více objevují i děvčata,“ usmívá se Květa Štěrbová.

Šikovné holky mohou zkusit kroužek pro švadlenky. Se základy první pomoci seznámí záchranářský kroužek. Své si najde opravdu každý.

Zeptejte se lektora

Hlavním pilířem kvalitního kroužku je osobnost lektora. „Měl by to být nejen profesionál, ale i přirozený kamarád našich dětí," říká Květa Štěrbová.

Musí umět zaujmout, motivovat, nastavit mu mantinely a zároveň vnímat každého jako individualitu. Lektor by se měl sám do kroužku těšit a s chutí se na něj připravovat. Jestli i přes prázdniny naše dítě mluví o svých zážitcích z kroužku, je to znamení, že stojí za to pokračovat.

Skvělou zpětnou vazbou jsou informační emaily, ve kterých se dočtete o tom, co bylo na hodině a co se chystá dál. „Rodič má tak i přehled o celém školním roce. Je to i zpětná vazba s lektorem našich dětí," říká Květa Štěrbová s tím, že jejich organizace nabízí zájemcům o vedení kroužků šanci to zkusit.

Kroužky Východní Čechy letos rozdá milion korun dětem ze sociálně znevýhodněných rodin. Aby také mohly rozvíjet svůj talent, sportovat, tančit, tvořit, hravě se učit a smysluplně trávit volný čas v kroužcích s kamarády.

autor: PRO
Spustit audio