Do Rosic nad Labem nejen na mašinky. Uvidíte i bimbadlo a kadibudky z roku 1906

27. duben 2017

Má to dvě půlky. Jedna je dřevěná, druhá železná, je to uvázané na řetězu a zvoní to. Takovou hádanku položil našim posluchačům jednatel Pardubického spolku přátel historie železniční dopravy Oldřich Čížek. Během přímého přenosu osobně předvedl, jak se otevírá sklápěcí závora z roku 1949 se signalizací. Už tento víkend to můžete vidět na vlastní oči i vy.

Pardubický spolek přátel historie železniční dopravy zahajuje o tomto víkendu už sedmnáctou sezónu. Nádraží v Rosicích nad Labem ožije železniční historií. Nahlédnete do starých motorových vozů, uvidíte závory z roku 1949, s dětmi můžete obdivovat venkovní zahradní železnici nebo si na trenažéru vyzkoušet řízení motoráku. Program se koná za každého počasí. Před deštěm se schováte do muzea v bývalé vodárně přímo na perónu, kde si prohlédnete stovky historických artefaktů.

"Každý den bude trochu jiný, v sobotu nabídneme více železnice, v neděli řemesla, a v pondělí silniční veterány. Z Rosic a z Pardubic vypravíme v sobotu i v neděli historické motoráky do Slatiňan. V pondělí vyjedou do ulic Pardubic historické trolejbusy. Bude to taková oslava svátku práce naší prací ve vašem volnu," zve s úsměvem na akci Oldřich Čížek.

Nové přednádraží už v červnu, moderní nástupiště do roku 2021

Procházka po rozvrtaném pardubickém přednádraží, setkání se zástupce Českých drah přímo v hale, a pak už hurá na vlak do Rosic nad Labem. Tak začíná náš přímý přenos, ve kterém vás Jitka Slezáková a Miroslav Hruban zvou na zahájení sezóny v Železničním muzeu v Rosicích nad Labem.

Dělnící dláždí cestu k bočnímu vstupu do nádražní budovy

V pardubické nádražní hale jsme se setkali se zástupcem českých drah Tomášem Netolickým, ředitelem Regionálního obchodního centra v Pardubicích. To realizuje představy Pardubického kraje o tom, jak zajistit dopravní obslužnost pomocí vlaků. Co všechno jsme se dozvěděli?

  • Zdvojkolejnění traťového úseku mezi Stéblovou a Opatovicemi je hotové. Přispělo tak k dílčímu zrychlení, nové vozy RegioPanteru tam dosahují rychlosti až sto šedesát kilometrů v hodině. Do roku 2020 by mělo zdvojkolejnění na trati Pardubice - Hradec Králové pokračovat.

  • Do Chrudimi se už přes Rosice nedostaneme. Chystá se tzv. Ostřešanská spojka. Trať do Chrudimi bude vyvedena východním směrem přes Nemošice a Ostřešany.

  • Přednádraží bude dokončené v průběhu měsíce června. Je to investice města Pardubice. V letech 2019 - 2021 se chystá modernizace vlakových nástupišť a kolejiště.

Zpět do Rosic nad Labem - nenechte si ujít:

Železniční muzeum vzniklo v budově bývalé vodárny. Když tam vejdete, uvidíte obrovské vodní nádrže. V těch nádržích bylo 60 000 litrů vody, které vystačily na vyzbrojení zhruba dvou parních lokomotiv najednou. V sedmi místnostech najdete stovky nejrůznějších železničních artefaktů. Zaujala nás například staniční váha, drážní telefony nebo trenažér, na kterém si může každý vyzkoušet, jak se řídí motorák. Řídící páky pocházejí z motorového vozu Hurvínek T 131, se kterým se můžete setkat při historických jízdách.

Čtěte také

Velkou chloubou Železničního muzea v Rosicích nad Labem je motorový vůz M 120. Je z roku 1928, a je to výrobek Tatry Kopřivnice. Vypadá, jako by právě sjel z výrobní linky.

Muzeum sídlí v objektu bývalé vodárně z roku 1871, budova je kulturní památkou

Renovátor Vojtěch Kabele nám řekl, že z vozu zůstala původní jen střecha, pár dílů pod podlahou, zbytek je nový. Obdivovat můžete dřevěné lavice ve vagónu nebo výplety nad sedačkami, které byly určeny na ukládání klobouků pro pány. "Ve své době byl tento motorový vlak raritou. Představte si, jak se najednou tahle novinka přiřítila závratnou rychlostí mezi parní lokomotivy...." usmívá se Vojtěch Kabele.

Kadibudky a bimbadlo

Součástí železničního muzea v Rosicích nad Labem jsou i historické kadibudky z roku 1906, které málem skončily jako palivové dříví. Další raritou je tzv. bimbadlo.

"Je to vlastně zařízení zvonkové návěsti, taková malá dřevěná budka, která má na střeše zvonek. Díky zvonku se strážníci na trati dozvěděli, ze které strany pojede vlak," vysvětluje Oldřich Čížek.

autoři: jsl , HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.