Domů jedině práškové přístroje. Zelená barva a hmotnost napoví, že fungují

24. červenec 2017

Hasicí přístroj používejte k likvidaci nežádoucího hoření v jeho zárodku. Pokud už je ve vyšším stádiu, neztrácejte čas a volejte hasiče. Nakupujte raději u odborníků a pravidelně kontrolujte, na jakou barvu ukazuje ručička manometru. To jsou základní rady od Stanislava Šimáka ze Sdružení výrobců hasicích přístrojů.

„Tři čtvrtiny národa míjejí hasicí přístroje bez povšimnutí. Ale zkušenost je taková, že pokud někde hoří, člověk má dvě možnosti. Buď uteče, nebo se stane hrdinou dne a začne hledat hasicí přístroj,“ říká Stanislav Šimák. A co je skoro pravidlem, každý si myslí, že přenosná zařízení mají v sobě tunu hasiva a budou stříkat půl hodiny v kuse.

Druhy podle hasiva

Rozlišujeme vodní, pěnové, práškové CO2 (sněhové) a čistá hasiva. Nejúspěšnější a nejprodávanější hasicí přístroje jsou díky svojí univerzalitě ty práškové. Nejen s ohledem na třídy požárů, ale i teplotních rozsahů. Zvládnou i mínusové teploty. Výhodou je, že médium je nevodivé, tedy nemusíme vypínat hlavní elektrický zdroj.

Povinnost mít v rodinném domě hasicí přístroj (nejlépe práškový) je od roku 2008. Netýká se to domů, které byly zkolaudované ještě před tímto datem. Přístroj by měl mít minimální hasicí schopnost s označením 34 A, údaj najdete na typovém štítku.

Kde nakupovat?

Dnes hasicí přístroje běžně koupíme na benzinových pumpách nebo v obchodních domech. Ale pozor. „Připomínám, že v rámci kolaudačního řízení, k tomu aby přítomný hasič uznal, že přístroj je provozuschopný, je potřeba splnit vyhlášku. Důležité je si zkontrolovat plombu spouštěcí armatury, kontrolní štítek a doklad o provedené kontrole. V obchodním domě vám dají pouze doklad o zaplacení a záruční list. To nestačí. Na nákupy tedy zajděte přímo k výrobci, nebo do servisních organizací,“ radí Stanislav Šimák.

Jak laik pozná, že zařízení je stále funkční?

Revize hasicích přístrojů nejsou u každého povinné. Běžně se provádějí jednou ročně, ale fyzických osob se to netýká. Když postavíme dům, hasicí přístroj ukážeme kolaudační komisi a pak už je jenom na nás, kolikrát necháme revizi udělat. V posledním desetiletí převládají hasicí přístroje pod stálým tlakem a drtivá většina z nich má na spouštěcím ventilu má instalovaný manometr. Ten ukazuje ručičku v zeleném políčku a znamená to, že je pod tlakem.Jestli je v zařízení dostatek hasiva, poznáme jednoduše, když ho vezmeme do ruky a obtěžkáme. „Šestikilogramový“ hasicí přístroj by měl vážit kolem 10 kilogramů. Šest kilogramů tvoří hmotnost náplně a přibližně čtyři kilogramy váží kovový obal.

autor: RIH
Spustit audio