Doplňky stravy – víme, co kupujeme?

19. květen 2015

Sortiment lékáren je dnes až podivuhodně široký a je často těžké se v něm zorientovat. Zkusme si tedy jednotlivé přípravky tzv. rozškatulkovat do několika základních skupin. V Radioporadně nám s tím pomohla ředitelka farmaceutické firmy Edita Řezáčová.

Základní dělení přípravků:
  • léčiva vydávaná na lékařský předpis

  • volně prodejné léčivé přípravky

  • poslední hojně zastoupenou skupinou jsou doplňky stravy

Léčiva na lékařský předpis jsou v odborné hantýrce někdy označovaná jako Rx přípravky. Do této skupiny patří přípravky registrované Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL), a jsou v lékárnách vydávány pouze na lékařský předpis.

Zjednodušeně řečeno, jsou to léčiva, která řeší zdravotní problémy.

Volně prodejná léčiva se běžně používají k samoléčbě některých lehčích onemocnění jako jsou rýma, kašel, bolest v krku, nachlazení, bolest, alergie. Jejich výdej je doplněn odborným poradenstvím farmaceuta nebo farmaceutické asistentky.

Jejich kvalitu opět garantuje SÚKL. Na rozdíl od léčiv vázaných na lékařský předpis je u této kategorie povolena reklama v médiích a internetový prodej.

Jaké jsou rozdíly mezi léky a doplňky stravy

Přestože jsou doplňky stravy (potravinové doplňky) pacienty žádané a tedy i v lékárnách široce zastoupené, mají s Rx a OTC přípravky jen máloco společného.

Doplňky stravy přehledně definuje vyhláška č. 225/2008 Sb., jsou to potraviny, které se od běžných potravin odlišují vysokým obsahem vitamínů, minerálních nebo jiných látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem. Jsou to produkty vyrobené za účelem doplnění běžné stravy. Měly by příznivě ovlivnit zdravotní stav.

Od ostatních přípravků, které jsou k dostání v lékárnách, je jednoznačně odlišíme pomocí nápisu „doplněk stravy", který musí být uveden na obalu. Přestože jsou častým předmětem reklamy, není účinek a obsah látek uvedených výrobcem nikým ověřován.

Legislativa ČR v rámci potravinových doplňků kontroluje a sleduje pouze nepřítomnost jedovatých látek a těžkých kovů.

Ve smyslu obsahu účinné látky nejsou jednotlivé potravinové doplňky sledovány, v praxi to znamená, že uvedené obsahy účinných látek na obalu nemusí odpovídat skutečnosti.

Stejně jako si dnes zákazník může vybrat kvalitní potraviny s ověřeným původem, tak si může vybrat kvalitní potravinový doplněk.

Co by měl splňovat kvalitní doplněk stravy

Potravinový doplněk by měl být vyroben za podmínek správné výrobní praxe, což jsou podmínky, za kterých jsou vyráběna i léčiva.

Orientace pro zákazníka se může zdát složitá, ale výběr správného doplňku stravy by měl zákazník projednat s odborným personálem lékárny.

Měli bychom se navrátit k tomu, že i pro kvalitní maso si jdeme k prověřenému řezníkovi, tak i potravinové doplňky vybíráme na správných místech, ve správných lékárnách.
Najděte si lékárnu, kde vám ochotně a správně zodpoví veškeré vaše dotazy a poradí vám tak, aby správný výběr neurčovala ani reklama nebo akce ale dobrá rada.

Aloe vera

Poslední hit: Graviola

Známé jsou potravinové doplňky, které obsahují mořské řasy, aloe vera, jinan dvoulaločný a další známé rostliny. V poslední době se stává hitem Graviola.

Graviola neboli Annona Ostnitá nebo Annona Muricata, je nevysoký strom s charakteristickými zelenými listy, pocházející z tropické části Peru. Po staletí se užívá v přírodní medicíně nejen v oblasti Jižní Ameriky, ale také v tradiční čínské medicíně.

Je to velmi silný antioxidant, který aktivně vychytává volné kyslíkové radikály v krvi a tím podporuje náš imunitní štít. Posiluje obranné funkce organismu, napomáhá jeho správné činnosti a zmírňuje následky nepříznivého životního stylu. Konkrétně Graviola snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi, tím i příznivě upravuje hodnoty krevního tlaku.

Od roku 1940 je podrobována intenzivnímu vědeckému zkoumání a její použití se postupně rozšiřuje po celém světě.
Z Gravioly je nejvhodnější zpracovávat její listy, které obsahují nejvyšší množství účinné látky.

autor: jsl
Spustit audio