Foniatr pomůže s chrapotem i ztrátou hlasu

3. duben 2014

Každý z nás měl někdy chrapot. Zejména po dlouhém večírku, kde se zpívá s velkým nasazením, musíme počítat s tím, že to odnesou hlasivky.

Najdete je v zúžené části hrtanu, která umožňuje vznik hlasu. Samotné hlasivky pak tvoří párový hlasivkový sval, který je velmi citlivý.

Někdy náš hlas zachrání pár dnů hlasového klidu, jindy může dojít k dalším komplikacím.

Jak nám řekl doktor Jaroslav Praisler, lékař ušního, nosního, krčního oddělení ORL kliniky Pardubické krajské nemocnice, příčinou chrapotu a bolesti v krku může být nejenom zánět hlasivek, ale i polyp, který je nutné odstranit. V Pardubické krajské nemocnici funguje foniatrická ambulance 3x týdně.

Lékař řeší chrapot i ztrátu hlasu

Na foniatrii se ale neřeší jenom patologická změna hlasu jako je chrapot, přeskakování nebo změna výšky. ‚Ale také například mutismus, což je ztráta hlasu po fyzickém nebo psychickém traumatu. Nebo puberphonie, což je vysoký hlas při i po pubertě.
Poslechněte si odborníka MUDr. Jaroslava Praislera, kterého pozvala moderátorka Jitka Slezáková do Radioporadny.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.