Hada nebo chameleona venčit nemusíte, péči ale potřebuje

25. září 2014

Doporučili nám v dnešním pořadu chovatelé studenokrevných živočichů Tomáš Mazuch a Kateřina Kadlečková z Dřítče u Pardubic. Zaměřme se například na chov chameleona.

Chameleon svým zvláštním vzhledem i chováním přitahuje mnoho lidí. Pozorovat toto zvláštní zvíře je opravdu zážitkem. Pohybuje se rozvážně, koulí očima a vystřeluje jazykem směrem ke kořisti. A samozřejmě mění barvu podle toho, v jakém prostředí je a jak se cítí.

Nejčastěji se u nás chová chameleon jemenský, do popředí zájmu chovatelů se dostává také pestřejší chameleon pardálí. Péče o tohoto tvora nám zabere podle Kateřiny Kadlečkové asi deset minut denně.

Chameleon jemenský přijímá veškerý nebodavý hmyz - nejčastěji cvrčky, ale také ovoce a zeleninu. Důležité je každé sousto obalit ve vitamínech a minerálech. Vápník, hořčík, draslík a fosfor podporují tvorbu kostí a jsou nezbytné.

Dospělé chameleony stačí krmit obden. Je také nutné zajistit tekutiny. Terárium by se mělo každý den rosit. Další důležitou potřebou tohoto živočicha je světlo. Zářivka s UVB světlem je nutností. Bez tohoto záření chameleon nemůže delší dobu přežít.

Dá se chameleon ochočit?

Po zakoupení se chová velmi plaše. Schovává se, nafukuje a syčí. Bojí se v novém prostředí. Proto je dobré umístit terárium na místo, kde rodina často pobývá. Chameleon si časem zvykne na přítomnost člověka a po čase se nechá i pohladit nebo uchopit.

autor: jsl
Spustit audio