Hoďte ho do vody, ať plave. Takhle to ale nefunguje

10. říjen 2017

Naučit dítě plavat není nic složitého. Pokud se to i přesto nedaří a nevíte jak dál, zkuste ho přihlásit do plaveckého kurzu. Pokročilejší plavci také mohou zajet na příměstské tábory, nebo soustředění.

„Většinou lidé využívají služeb instruktorů až když se jim nepodaří naučit děti plavat. Než přistoupíme k prvním plaveckým pohybům, je dobré seznámit malé neplavce s vodním prostředím. Rodiče v tomto často chybují, když po dítěti hned chtějí, aby plavalo, aniž by si na vodu zvyklo. Krokem k úspěchu je umět se potápět a dýchat do vody. Ve velké hloubce při výuce používáme nadlehčovací pomůcky. Není však důležité jimi děti omotat, chceme, aby pochopily fyzikální vlastnosti vody, tedy že nadnáší,“ uvádí z praxe instruktor Adam Křehký.

Kvalitní výuka jen s dobrým instruktorem

Na kurzy se můžete přihlásit například v Pardubicích, Ústí nad Orlicí, v Litomyšli, Skutči a Chrudimi. „Pro velký zájem se snažíme služby rozvinout. Proto se minimálně třikrát do roka snažíme pro naše členy připravit plavecké tábory a soustředění. Pokud už děti svěříte instruktorům plavání, je důležité se dívat na jejich přístup. Já osobně sleduji, jak člověk s dětmi pracuje. Jestli má k nim nějaký vztah a zda tuto práci bere i jako koníček,“ říká ředitel společnosti Sports Team CZ, která se specializuje na plavání Pavel Brůj.

Ode dna až k olympiádě

Stane se, že předškoláky i školáky to začne natolik bavit, až se z nich stanou závodníci. Nedávno vznikla v Pardubicích skupina závodních plavců, kterou jsme tady doposud neměli. To samé se třeba podařilo i v Litomyšli. „Potenciál v růstu a zlepšování se je čím dál větší a naším snem je, v budoucnu vychovat nějakého olympionika,“ doufá Pavel Brůj.

autor: RIH
Spustit audio