Hormonální antikoncepce je pro psy a kočky nebezpečná! Kastrace je šetrnější

18. březen 2015

Psí antikoncepce pro fenky nebo pro psy umožňuje plánované početí. Ale pozor! Hormony často způsobují vážné zdravotní komplikace. Kastrace zase znemožní reprodukci nenávratně, navždy.

Jak zabránit nechtěnému otěhotnění u našich psů a koček? Téma pro rozhlasovou Radioporadnu a veterinární lékařku Markétu Hašlovou.

„Kastrace je rozhodně zdravější varianta,“ říká důrazně Markéta Hašlová. To ovšem neradi slyší především páni majitelé. Často to považují za nepřípustné. Navíc se zákrok nedá vzít zpět. Starost s početím mají hlavně majitelé fenek. Na první pohled je to jednoduché. Veterinář píchne fence injekci, která zajistí, že říje nenastane alespoň tři měsíce. Bohužel to s sebou nese mnohá zdravotní rizika.

Chceme štěňata, ale ne hned

Máte mladou fenku a chcete její mateřství pouze na pár let odložit? Možná, že se vám zdá, že tady je prostor pro hormonální antikoncepci. Působí to jednodušeji než úzkostlivý dozor.

„V tomto případě tak jako tak doporučujeme hlavně zákaz styku se psy. Je to nejzdravější,“ uvádí Markéta Hašlová. Jinak samozřejmě existují hormonální přípravky, které se podávají injekčně. Ordinují se v době klidu, kdy feny zrovna nehárají. Oddalují cyklus. Lidé je často využívají, když jedou v létě na dovolenou a nemají spolehlivé hlídání pro svou psí slečnu. Nechtějí riskovat, že se po dobu jejich nepřítomnosti ocitne v jiném stavu, proto sáhnou po hormonech.

„Ano, dá se taková léčba párkrát u naprosto zdravé feny zopakovat, ale neradi to vidíme,“ zdůrazňuje Markéta Hašlová. Doporučuje pořídit si tzv. háravé kalhotky, fenu hlídat a nezasahovat do psího organismu chemií. Pokud má navíc fena jakékoliv zdravotní problémy, neměla by hormony brát vůbec. Kromě zánětu dělohy hrozí také diabetes, rakovina mléčných žláz či přibývání na váze. Antikoncepce může ovlivnit i chování fenky.

Chemická antikoncepce existuje i u psů. První variantou jsou tablety, druhou podkožní čip. Implantát obsahuje látky, které blokují tvorbu testosteronu. Tak zaručují půlroční neplodnost.

„Hormonální přípravky se dají používat i u léčby prostatických onemocnění,“ dodává Markéta Hašlová.

Operace u veterináře. Ilustrační foto

Kastrace vašemu psovi neublíží

Pokud víte, že štěňata nechcete, nebojte se kastrace. V minulosti se tvrdilo, že by před kastrací měla fena mít alespoň jednou štěňata. Moderní medicína to popírá.

„Bývalo to doporučováno jako prevence zánětu dělohy nebo nádoru mléčné žlázy. V dnešní době je to zcela vyvráceno. Naopak máme zkušenosti, že chovné feny, které měly štěňata víckrát za život, potkal zánět dělohy,“ říká Markéta Hašlová.

U psů se kastrace doporučuje, když se zvíře chová agresivně. Dále potom v případě nesestouplého varlete, které když zůstane v těle, může časem zapříčinit rakovinu. Nebo se zákrok doporučuje při problémech s prostatou.

Hormony jsou pro kočku naprosto nevhodné

To, co všechno bylo řečeno v případě psů, platí u koček dvojnásob. Samozřejmě, že kočku jen těžko uhlídáte. Hormonální antikoncepce ale ničí kočkám zdraví mnohem více než fenkám. Navíc kočičí cyklus je komplikovaný a mrouskající kočka trpí.

„Lidé často přijdou s tím, že k nim na zahradu začala chodit kočka. A teď se bojí, že se tam jednoho dne objeví i s koťaty. Proto hledají antikoncepci. Tady mám jednoduchou radu. Nekrmte cizí kočky, pak k vám nebudou chodit,“ mluví ze své zkušenosti veterinářka Markéta Hašlová.

Zatímco fena hárá dvakrát do roku, u kočky je to složitější. Její ovulace může být vyprovokována několika faktory. Ovlivňuje je počasí, přítomnost kocoura a navíc mrouskají nepravidelně třeba i po týdnu.

„Tím se dost vyčerpávají. Když nemají koťata, trpí. Potom doma vyvádí, řvou, plazí se. Mohou i hubnout, protože nejí. Vyřeší to jedině kastrace,“ říká Markéta Hašlová.

Veterinární lékařka Markéta Hašlová také odpověděla na několik posluchačských dotazů týkajících se právě koček. Poslechněte si vše ze záznamu naší Radioporadny.

Spustit audio