Houby rostou! Ale zatím jenom ve vyšších polohách

24. červenec 2014

Potvrdila nám to mykoložka Muzea východních Čech Hradec Králové Tereza Tejklová. Podle ní se už brzy můžeme těšit na typicky letní druhy hub jako jsou hřib smrkový nebo muchomůrka růžovka.

Ve větší míře začínají růst i lišky, ryzce a žampiony. Na ty můžete narazit i v městském parku nebo na louce u sídliště. Podle Terezy Tejklové si ale lidé často nasbírají žampion zápašný, který není vhodný ke konzumaci.

Pokud si nejste jisti, poradí vám v mykologické poradně v Hradci Králové nebo v Chocni. Na obou místech mají otevřeno každé pondělí od 16ti do 18ti hodin. V Chocni najdete poradnu na zámku a v Hradci Králové v Gayerových kasárnách.

Rarita ze sídliště

A ještě jedna zajímavost. Pardubice se mohou pyšnit prvonálezem houby, která pro náš kraj absolutní raritou. Mykologové objevili na sídlišti v Polabinách hadovku valčickou. Tato houba velmi silně zapáchá a k jídlu rozhodně není. Přesto je to velká vzácnost. Hadovka valčická je totiž uvedena na Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.