I koně potřebují občas do lázní

5. říjen 2015

Po mnoha letech soužití s těmito elegantními zvířaty na to přišla Adéla Lišková. Vystudovala práva, ale nakonec zůstala u koní. Nejprve jako jejich zubařka a později jako majitelka rehabilitační kliniky pro koně v Hrobicích. V Radioporadně nám řekla, že si splnila svůj sen.

Po příjezdu na místo se kůň podrobí komplexnímu vyšetření veterinárním týmem. Ten stanoví postup terapie a po celou dobu jejího trvání kontroluje vývoj.

Procedury pro koně

Vodní pás
Léčebný efekt vody v nejrůznějších formách. Chladí a osvěžuje, nadnáší a zároveň vytváří tlak. Ve vodě je prý pohyb koně přirozenější a jasnější než na pásu venkovním. V Hrobicích mají k dispozici až šest kubíků vody s příměsí tymiánu, který dezinfikuje, blahodárně působí na kůži a uvolňuje svalstvo.

Kůň se pohybuje na páse různou rychlostí, stejně jako v různé hladině vody. Vše je přizpůsobeno jeho stavu, kondici a aktivitě, případným zraněním a také zamýšlenému cíli terapie. Jiný proces čeká pacienta po operaci, jiná legrace je k dispozici pro koně zlepšující zde svou kondici jakožto součást tréninku. Pohyb ve vodě je však nejpřínosnější díky rovnoměrnému zatěžování svalstva, voda vytváří tlak a zároveň nadnáší. Řekla nám autorka terapie Adéla Lišková.

Lázně Hrobice - Etos na vodním páse

Vibrační terapie
Podpora cirkulace krve a lymfy, zvýšení pevnosti kostí, snížení bolesti svalstva, lepší rozsah pohybu.

Různé druhy elektromagnetického vlnění podporují regeneraci po námaze či zranění. Ve spojení s masážními prvky uzdravují, ulevují od bolesti, detoxikují a regenerují nervový systém.

Infračervená sauna
Umožňuje rozehřátí hloubkovým teplem, uvolnění, zmírňuje bolest, posiluje krevní oběh.

Solárium
Kombinuje ultrafialové a infračervené záření – simuluje letní slunce, zlepšuje imunitu, regeneruje a prohřívá svalstvo.

Laserová terapie
Paprsky mají nenahraditelné regenerující a protizánětlivé účinky.

Víte, že…
Kůň má zuby, které stále dorůstají? Proto je potřeba je čas od času obrousit, aby se ze zubů nestaly půlmetrové tesáky. Koně to ale nebolí. Obrušování zubů se dá přirovnat k neustálému stříhání a pilování nehtů.

A jak poznáme, že se procedura koni líbí?

Podle Adély Liškové stačí dívat se koni do očí. Zkušený terapeut pozná, kdy se kůň směje a spokojeně frká. Nebo kdy naopak skřípe zuby a dává najevo nesouhlas. To pak sklopí uši, nahrbí se a dokáže i výhružně vycenit zuby.

Pro jaké koně jsou lázně určené

  • Aktivně sportující koně, kterým majitelé dopřejí relax

  • Kobylka po hříběti, která se má vrátit zpět do aktivního sportovního života

  • Koně s bolavými zády

  • Koně se zraněním nohy

  • Koně po operacích

  • Celková relaxace po náročném sportovním výkonu většinou v jezdeckém sportu

  • Starší koně, kteří jsou po zásluze odměněni

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.