Jak pěstovat pokojové bonsaje?

12. září 2014

Pěstovat bonsaj není složité. Pokud ale dodržujete základní pravidla. Taková rostlina potřebuje dostatek světla. Nikdy jí nenechte vyschnout hlínu v květináči. Nezapomínáme ani na hnojení.

Do Radioporadny přišel o těchto miniaturách mluvit Jaroslav Pišl. Bonsajím se věnuje více než pětatřicet let.Pěstování bonsají se k nám rozšířilo z Dálného východu, kde má tisíciletou tradici. Vzniklo v Číně a v Japonsku bylo dopracováno do dnešní dokonalosti. Jsou to miniatury stromů vytvarované z normálních rostlin.

Bonsaje můžeme bez velkých obtíží koupit v zahradnickém centru. Jako pokojové bonsaje se nejčastěji upravují drobnolisté fíkusy a citrusy.

„Potřebují světlo, proto jsou maximálně dva metry od okna. Když jsou přímo na okně, je potřeba zalévat je častěji. Při přesazování vždycky krátíme kořeny,“ říká Jaroslav Pišl.

Nenechte je vyschnout

Pro všechny bonsaje platí, že potřebují vodu dříve, než jsou úplně suché. Vlhkost zeminy poznáme podle její barvy, čím je světlejší, tím je sušší. Aby se mohla voda do zeminy plně vsáknout, je dobré zalívat bonsai pomalu a přerušovaně. Většině pokojových bonsají při jejich pěstování neprospívá v zimě suchý vzduch od ústředního topení. Voda na zalévání by neměla být příliš studená, protože z ní bonsaj nemůže dobře přijímat vodu, měla by mít pokojovou teplotu. Nezapomínáme na hnojení.

Muzeum bonsají ve Starém Městě u Uherského Hradiště

Bonsaj je v podstatě miniatura stromu. Různé tvary vycházejí z přírody. Jako první se řezáním a drátováním tvaruje kmen, teprve pak až větve. Pokojové bonsaje se mohou řezat, stříhat, zaštipovat, drátovat i přesazovat.

Styly tvarování bonsají

  • vzpřímený styl – kmen je rovný a směřuje kolmo k nebi.

  • volně vzpřímený styl – kmen je lehce zvlněný.

  • šikmý styl – kmen je výrazně zešikmený, nejčastěji by tento styl měl představovat stromy v silném jednostranném větru, kdy větve na jedné straně zcela či zčásti chybějí.

  • polokaskádový styl – kmen je ohnutý k zemi, víceméně vodorovný.

  • kaskádový styl – kmen se ohýbá pod úroveň země, vrchol kmene leží až pod úrovní nádoby, která musí být dostatečně vysoká, případně se podkládá stolečkem.

autor: PRO
Spustit audio