Jóga ve dvou – posílí vztah partnerů a navíc zpevní vaše tělo

13. leden 2016

V poslední době se čím dál častěji mluví o tom, že v rodinách se přestává komunikovat. A také se málo cvičí. Manželé Iveta a Martin Komárovi z Pardubic nabízejí jednu z možností, jak to napravit a zároveň obě činnosti spojit. Doporučují jógu ve dvou.

Partnerská jóga

Při partnerské józe se střídá princip dávání a přijímání. Role se mění a oba cvičenci se dostávají do obou postavení. Princip přijímání je spojen s principem matky, ženy a naopak princip dávání je spojen s otcem, principem muže. Pro fungující vyrovnaný partnerský vztah je třeba oba principy propojit a harmonizovat.

V těchto společných lekcích máte s vámi vybraným partnerem možnost tyto oba principy prohlubovat a vědomě vyrovnávat. Díky tomuto partnerskému cvičení můžete získat opět vzájemnou důvěru, porozumění i zábavu.

Manželé Komárovi se s námi v Radioporadně podělili o své zkušenosti. Většinou prý jógu pro dva objeví partnerka a svého partnera přemluví, aby to zkusil. Podobné je to například s přihláškou do tanečních pro dospělé. Nakonec tomu ale i pánové přijdou na chuť a vzájemná komunikace se opět do rodiny vrátí.

Pro siláky power jóga

Hlavně muži upřednostňují silové, adrenalinové cvičení, při kterém se mohou vyřádit. To umožní power jóga. Ta představuje moderní cvičební styl budoucnosti. Cvičení využívá pozic klasické jógy, ale je obohaceno o prvky moderní a jedná se o dynamickou formu cvičení. Pozice v power józe se tedy dynamicky střídají a důraz se klade hlavně na sílu a ohebnost. Lekce power jógy jsou náročnější oproti klasické józe a slouží tedy i pro hubnutí. Ale pozor, toto náročné cvičení není vhodné pro úplné začátečníky.

Jógu mohou zkusit i děti

Mají vaše děti rády pohyb, veselé hry a dovádění? Ať vyzkouší jógu. Radí Iveta Komárová a zároveň říká: „Děti potřebují běhat, skákat, dovádět a také si občas zakřičet. Je to pro ně přirozené a přitom jim většinu z těchto věcí stále zakazujeme… Zároveň se ale potřebují zklidnit. To vše jim umožní jóga, kterou si u nás děti oblíbily. Jógu může cvičit celá rodina. Naučí se správnému dýchání, což je základem pro zdravý životní styl.“

autor: jsl
Spustit audio