Jsem stará škola, nepotřebuji k focení žádná kazítka, říká Oldřich Bubák

16. květen 2017

Cestovatel Oldřich Bubák získal cenu Osobnost české fotografie pro rok 2016. Ocenění získal Od Federace evropských fotografů na základě úspěchu na světové soutěži, kde obsadil třetí místo za reportážní fotografii. Pro ocenění si musel zaletět až do Yokohamy. Úspěšný snímek zachycuje práci dělníků na lešení během stavby administrativní budovy na periferii Mníšku pod Brdy.

„Jsem ještě stará škola, stačí mi UV filtr, žádné další kazítka nebo vychytávky nepotřebuji. Fotím černobíle. Vyhlazování nedělám, maximálně vyčistím od nečistot nebo narovnám horizont . Podle mě velké upravování bere fotografii kus té energie, kterou jsem do ní vložil. Fotil jsem dlouho na film a trvalo mi, než jsem přešel na digitální fotoaparáty, ale čas nezastavíš, “ usmívá se Oldřich Bubák.

Mladí lidé fotí mobilem

Jen dva lidi ze třiceti mají fotoaparát. Zbytek fotí na mobil. Takový výsledek získal Oldřich Bubák při své přednášce o fotografování ve třídě plné studentů. Výsledek se mu moc nezamlouvá. Mobilem se dají zachytit momentky, které určitě mají smysl, ale je to podle něj chladné focení. Není to tvůrčí záležitost, snad jen ta kompozice. Mobilní telefon neumí pracovat s přisvětlováním nebo s hloubkou ostrosti. Tu sebelepší mobil prostě neudělá.

Zásady fotografování pro začátečníky
  • Nikdy nefoťte proti slunci, focenému objektu musí svítit slunce do obličeje, nikoliv fotografovi

  • Vyhněte se fotografování kolem poledne, kdy je světlo nad vámi. Všichni se mračí, krčí oči. Mnohem lepší je fotit ráno nebo v podvečer, kdy je dlouhé světlo a lomy světla tvoří krásné barvy

  • Pokud fotíte lidi a chcete je mít na fotografii celé, nezapomínejte na nohy. Ať jim nechybí boty

  • Pokud chcete mít detaily obličeje, nemůžete fotit celou postavu, ale jen tzv. do půl těla. Aby vystoupil obličej, zkuste pracovat s hloubkou ostrosti, tady se projeví funkce fotoaparátu

  • Není dobré dávat to, co fotíme, přesně do středu fotografie, je důležité zamyslet se nad kompozicí celé fotky. Ne všichni pro to mají cit, který se dá rozvíjet.

Širokoúhlý objektiv není vždy to pravé ořechové

Širokoúhlý objektiv nás svádí k focení, chceme tam mít prostě úplně všechno. Třeba celý zámek nebo chrám. Ale takové fotografie často nedopadnou dobře. Pokud to přesto chcete zkusit, vyhněte se nebi, foťte třeba pod stromem tak, aby jeho větve orámovaly snímek stavby. Mnohem lepší je ale vybrat něco charakteristického z budovy, například pěkná okna, dveře u sakrálních staveb, oblouky nebo jiné detaily.

Západ Slunce – oříšek pro fotografa

Když objektiv namíříme přímo do Slunce, ovlivní to expozici, je to tmavé. Proto je dobré trochu objektiv sklonit například k mořské hladině. „Prostě zkuste s fotoaparátem cuknout asi tak dvacet stupňů dolů a zkusit si to. Pokud je to moc, můžete snímek vymazat a vyzkoušet jiný úhel. Lidi při západu Slunce budou zákonitě tmaví. Aby nebyli rozmazaní, namířím fotoaparát na člověka, zaostřím, podržím expozici a teprve potom zmáčknu spoušť. Někdy vezmu baterku a přes nějakou bílou plochu si obličej přisvítím. Dá se to řešit, je to tvůrčí,“ vysvětluje cestovatel a fotograf Oldřich Bubák.

autor: jsl
Spustit audio