Jsme zahledění do monitorů a nepovídáme si. Proto naše děti špatně mluví

29. září 2016

Helena Kolbábková jako logopedka pracuje už pětatřicet let. Proto může objektivně říct, že dětí s vadou řeči přibývá. „Když jsem dětem v předškolním věku dříve ukázala, jak se hláska říká, jak mají mluvit, rychleji to pochopily a odcházely do školy se správnou výslovností,“ říká Helena Kolbábková s tím, že pokud předškolák nezvládne výslovnost, doporučuje rodičům odklad školní docházky.

Povídejte si, čtěte dětem nahlas, vypněte televizi

Proč dnešní děti mluví špatně? Důvodů je několik. Z domovů se vytratil zvyk sednout si ke stolu a povídat si spolu. Rodiče se svých potomků také špatně ptají. Dotazují se, co bylo ve školce, co bylo k obědu a jestli to bylo dobré. Dítě odpovídá většinou jedním slovem a maminka nebo tatínek jsou stejně většinou myšlenkami jinde. Jak se tedy správně zeptat, aby se předškolák rozmluvil? „Co vás dnes ve školce potěšila, co vám udělalo radost a udělal jsi někomu radost ty. Uvidíte, že se vaše děti zamyslí a rozpovídají se,“ radí Helena Kolbábková.

Dalším kamenem úrazu jsou moderní technologie. Rodina sedí u televize, počítače. Stále sjíždí tablet nebo chytrý mobil. Každý se pasivně zabaví sám a vzájemná komunikace vázne. To je další důvod, proč se verbální schopnosti zhoršují.

Vytrácí se také čtení před spaním. „Pokud si rodiče najdou čas na čtení, neobohatí to jenom jejich ratolesti, ale také je samotné. To jsou právě ty vzpomínky, které z dětství zůstanou,“ připomíná Helena Kolbábková.

Čtěte také

Svůj díl na poruchách řeči mají také televize a rádia. Nabízí dětem špatný vzor. „Také v médiích lidí s nesprávnou výslovností přibývá. Někdy mi to rve uši. Zároveň mě to mrzí,“ říká Helena Kolbábková a pozastavuje se nad tím, že jsou případy, kdy špatně mluví dokonce paní učitelka v mateřské škole. Další kapitolou jsou videa na youtube. Děti pravidelně sledují své oblíbené youtubery. Ti opravdu nedisponují bezvadnou češtinou. Jejich projev ovšem malí školáci kopírují.

Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že přílišná aktivita rodičů také škodí. Některé maminky nakoupí pracovní listy, spoustu knih a didaktických pomůcek a s dětmi neustále dělají řízenou činnost, potom je dovezou do kroužku a dítě vlastně nemá volno. „Děti by měly mít i svůj klid, sednout si a vydechnout, povídat si. Místo toho se ženou z keramiky na plavání, potom na logopedii, před večerníčkem dostanou do ruky tablet a pak už musí jít spát,“ popisuje běžný den některých dětí Helenka Kolbábková.

Trénovat se musí denně

Často rodiče řečové vady svých dětí ani nevnímají. Zpravidla je upozorní pedagog v mateřské škole a doporučí právě návštěvu logopeda. Ta ale sama o sobě není samospasná. Je nutné každý den na pár minut s dítětem cvičit.

Čtěte také

„Během půl hodiny týdne nemůže logoped něco napravit sám. Dá vám ale návod jak na to,“ uvádí Helena Kolbábková. V ordinaci se rodiče učí pracovat společně se synem nebo dcerou. A ve společné práci pokračují posléze doma. Každopádně je to běh na dlouhou trať. Výsledky se neobjeví za dva týdny. „Raději cvičte pět minut denně než jednou týdně hodinu,“ zdůrazňuje Helena Kolbábková.

Nová aplikace napravuje vady řeči

Zkušená logopedka Helena Kolbábková ale pochopila, že děti se moderní techniky jen tak nevzdají. A rozhodla se tento handicap proměnit ve výhodu. Stala se autorkou aplikace na tablety, která pomáhá dětem trénovat správnou mluvu.

„Nejdřív jsem byla naštvaná, když moji vnuci dostali tablet. Pak jsem zjistila, co všechno tahle technologie umí a došlo mi, že to může být skvělá pomůcka v logopedii,“ vysvětluje Helena Kolbábková. Jak takový program funguje? Dozvíte se z hlasového záznamu rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio