Kam na dovolenou? Víme, kde je bezpečně a kam nejezdit

4. únor 2016

Projít se po tureckém Istanbulu, obdivovat krásu egyptských pyramid, lehnout si do horkého písku na pláži v Tunisku, zažít romantický víkend v Paříži. To jsou cestovatelské sny, které se v posledních měsících rozplynuly.

Za vším jsou teroristické útoky, které mohou přijít kdekoliv a kdekoliv. Kam odjet na bezpečnou dovolenou? Zeptali jsme se Dany Kozákové, zkušené majitelky cestovní kanceláře.

Češi váhají s výběrem letní dovolené. Bojí se o svou bezpečnost. „Současný stav ve světě je pro rozhodování klientů zásadní," potvrzuje Dana Kozáková. Vyhrocená situace na konci roku mnohé přiměla změnit svoje původní plány a vybrat si jinou, klidnější lokalitu.

Kam raději nejezdit?

Nikdy se nedá riziko úplně vyloučit. A protože se přiostřuje, dbají i jednotlivé země a cestovní kanceláře na lepší ochranu turistů. Bezpečnostní opatření jsou mnohonásobně vyšší než v minulosti. „Za bezpečnou destinaci považuji Bulharsko nebo řecké ostrovy. Naopak bych nedoporučila vypravit se do Egypta nebo Tuniska, zvláště pokud vyjíždí s dětmi," říká Dana Kozáková. Řada lidí se od cest do těchto zemí odradit nenechala, lákavá je pro ně hlavně nízká cena zájezdů.

Dovolená u moře (ilustrační foto)

O Řecku se vloni mluvilo v souvislosti s hospodářskou krizí a uprchlickou vlnou. Nikdo nevěděl, jak to bude v oblíbených destinacích vypadat. Nakonec se ukázalo, že obavy jsou zbytečné. „Ostrovy nebyly zasaženy migrační vlnou. A ekonomické problémy se v cenách neprojevily," říká Dana Kozáková s tím, že naopak v řadě hotelů byly služby na mnohem vyšší úrovni než kdy jindy.

Čtěte také

Nepokoje ve světě jsou nevypočitatelné. Lidé sledují zpravodajství a s výběrem dovolené váhají. Zatímco dříve kupovali zájezdy k moři rok předem, teď čekají, co bude. „Není to dobrý nápad. Máme informace, že Němci a Rusové hromadně přenesli svou pozornost právě na Bulharsko a řecké ostrovy," vysvětluje Dana Kozáková. Může se tak stát, že na Čechy nic nezbyde. Navíc když cestovní kanceláře nebudou mít poptávku, sníží své nasmlouvané kapacity u letecké dopravní společnosti i v hotelech.

V posledních letech byly velkým hitem tzv. zájezdy last minute. Příliš s nimi letos nepočítejte. „Výběr bude mnohem menší nebo žádný," varuje Dana Kozáková.

Proč jezdit s cestovkou a ne na vlastní pěst? Chcete odpočívat v hotelu a na pláži? Nebo vás lákají památky a místní speciality? Vybrat si můžete podle svého gusta. Dobré rady si poslechněte v záznamu Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio