Kam na výlet za osvěžením? Zkuste Bohdanečský rybník nebo horkou novinku těchto dnů

2. červenec 2015

Zaparkovat můžete přímo u hráze. Už tam lze pozorovat první ptáky. Pokud se vydáte dál po staré původní cestě a odbočíte doleva, dojdete na Polákův ostrov, kde stojí rozhledna.

Kolem rybníka vede zajímavá turistická trasa ve stínu stromů, kde můžete pozorovat množství ptáků. Bohdanečský rybník je totiž Evropsky významnou lokalitou s výskytem vzácných druhů ptactva. Žije tam například chráněný chřástal kropenatý nebo pták roku potápka černokrká.

To vše jsme se dozvěděli v Radioporadně od ornitologa Fratiška Bárty.

Na Bohdanečském rybníku můžete na začátku července pozorovat stovky labutí.

Je to největší shromaždiště labutí, které se slétají k rybníku, kde právě v tomto období pelichají. Hlavně vrubozobí ptáci tzv. přepelichávají a shromažďují se na pelichaništích. Neradi se ukazují, protože nemohou létat a cítí se ohroženi. Proto je dobré vzít si na pozorování dalekohled.

Také rackové už druhým rokem hnízí na Bohdanečském rybníku. Nechybí ani elegantní volavky. Význam této lokality daleko přesahuje náš region a určitě stojí za ohleduplnou návštěvu.

Bohdanečské rybníky - Nadýmače

Další turistický tip - zbrusu nová geologická cyklostezka MAGEO

Stezku v délce 29 km provází výškové rozdíly od 210 do 330 metrů nad mořem a tvoří ji 13 zastavení. Vytvořila ji Společnost přátel Železných hor a je to horká novinka těchto dnů!

V létě je nejlepší vyjet z Přelouče. Kopce si odbudete hned na začátku a pak už vás čeká příjemná jízda po zalesněných vršcích a nakonec cesta z kopce do Chvaletic. Téměř celá trasa vede kolem vodních toků.

Kudy jet

U vlakového nádraží sledujte cyklotrasu číslo 102. Na křižovatce ulic Račanská a Libušina navazuje na cyklotrasu č. 4130 a mírným stoupáním pokračuje jižně po silnici do Mokošína. U obecního úřadu odbočíte doprava na náves a odtud pokračujete po č. 4130 jihovýchodně do Brlohu. Na jeho okraji je odrytý lom.

Stále po stejné cyklotrase projíždíte hlubokým údolím Brložského potoka do Pelechova. Dalšími zastávkami jsou Lipoltice, Urbanice a Sovolusky. Nejjižnějším místem stezky je chatová osada Vápenka. V Litošicích stojí uprostřed návsi infotabule a vy pokračujete do Krasnice a Morašic. Opuštěný lom je další zajímavou zastávkou na cestě.

Žlutá značka vede až k rozcestníku tras, který je blízko další geologické zajímavosti – Obřích postelí, k nimž je možné si udělat malou zajížďku. A zbývají nám Zdechovice a cílová trasa do Chvaletic. Čeká vás ještě Chvaletická vyhlídka a pak už cesta z kopce do centra Chvaletic až k vlakovému nádraží. Z Chvaletic se můžete vrátit zpátky do Přelouče vlakem.

Šťastnou cestu vám přeje Český rozhlas Pardubice.

Čtěte také

autor: jsl
Spustit audio