Kdy půjdeme do důchodu?

22. říjen 2014

Na toto téma jsme mluvili v dnešní Radioporadně s Mgr. Janou Kolmašovou z Okresní správy sociálního zabezpečení Pardubice.

Do roku 1995 chodily ženy se dvěma dětmi do starobního důchodu v 55ti letech, muži v 60ti letech. Starý zákon 100 z roku 1988 měl úplně jiné podmínky nároku na starobní důchod, než současný zákon 155 z roku 1995. Podmínka nároku na důchod byla pouze 25 roků pojištění. Nový zákon od základů změnil strukturu výpočtu odchodu do starobního důchodu. Dnes už potřebujeme 30 let pojištění, od roku 2018 to bude 35 let pojištění v zaměstnání.

Podle současné důchodové politiky by muži i ženy narození v roce 1977 měli jít shodně do důchodu v 67letech. Počet dětí u žen už nebude hrát žádnou roli. Jestli to tak skutečně bude, to ukáže další vývoj důchodové politiky.

Pokud chcete vědět, jestli vaši zaměstnavatelé splnili svou zákonnou povinnost, zkontrolujte si evidenční listy. Můžete využít služby České správy. Je k tomu potřeba vyplnit žádost – tzv. výpis pojištění.
Do žádosti se uvádí pouze rodné číslo, jméno příjmení a adresa žadatele. Česká správa vám zašle výpis vašeho pojištění. Pokud tam najdete neevidované roky, obraťte se o pomoc na Okresní správu sociálního zabezpečení.

Dotazy k předčasnému starobnímu důchodu patří podle Mgr. Kolmašové k těm nejčastějším, které řeší pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení (OSSZ). Lidé se mnohdy neorientují, kdy a za jakých podmínek mohou o předčasný starobní důchod žádat a rázem pak vznikají mnohé mýty. Odpovědi na nejčastější dotazy poradí.

Od kdy nejdříve mohu o předčasný starobní důchod požádat?
Pomocí tzv. věkové kalkulačky snadno zjistíte, jaký je váš důchodový věk, jakou musíte získat dobu pojištění i datum, od kterého je nejdříve možné požádat o předčasný starobní důchod. Tato praktická kalkulačka je dostupná na webových stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí: http://www.mpsv.cz/cs/2435. Stačí do ní doplnit jen datum narození, a zda jste muž či žena. Ženy navíc uvádí také počet vychovaných dětí.
Zákon o důchodovém pojištění říká: je-li váš zákonem stanovený důchodový věk nižší než 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán nejvýše o 3 roky dříve před dosažením důchodového věku. Je-li váš zákonem stanovený důchodový věk alespoň 63 let, může být předčasný starobní důchod přiznán až o 5 let dříve, ale ne dříve než od dosažení 60 let věku.

Musím pro nárok na předčasný starobní důchod splnit podmínku potřebné doby důchodového pojištění?
Ano, podmínkou pro přiznání předčasného starobního důchodu je získání potřebné doby pojištění stanovené pro řádný starobní důchod.

Kolik činí srážka za předčasný odchod do důchodu?
Výše krácení (srážky) je závislá na délce doby, která chybí od přiznání předčasného starobního důchodu do dosažení řádného důchodového věku.
Procentní výměra důchodu se snižuje za každých i započatých 90 kalendářních dnů z doby ode dne přiznání důchodu do dosažení důchodového věku o:
• 0,9 % výpočtového základu za období prvních 360 kalendářních dnů,
• 1,2 % výpočtového základu za období od 361. kalendářního dne do 720. kalendářního dne,
• 1,5 % výpočtového základu za období od 721. kalendářního dne.
Základní výměra se u předčasného starobního důchodu nekrátí.
Čím dříve odejdete do předčasného starobního důchodu, o to větší bude krácení výše důchodu. Např. odejdete-li do důchodu 180 dní před dosažením důchodového věku, bude srážka činit 1,8 % z výpočtového základu (za dva 90 denní úseky), odejdete-li dříve o celé tři roky, bude výpočtový základ nižší o 15,9 % (za 13 započatých 90 denních úseků).

Mohu pobírání předčasného starobního důchodu přerušit, když si ještě před dosažením důchodového věku najdu zaměstnání?
Ano, je to možné. V případě nástupu do zaměstnání, jehož výkon bude zakládat účast na pojištění, vám vzniká povinnost tuto skutečnost ČSSZ oznámit. ČSSZ vám poté výplatu předčasného starobního důchodu zastaví. Až zaměstnání ukončíte nebo dosáhnete důchodového věku, požádáte si o obnovení výplaty důchodu. Jeho procentní výměra pak může být zvýšena s ohledem na dobu, kterou jste po přiznání předčasného důchodu odpracovali.

Je možné o předčasný starobní důchod požádat zpětně a vztahuje se na něj valorizace?
Předčasný starobní důchod je jediným druhem důchodu, který není možné přiznat zpětně. Předčasný starobní důchod lze přiznat nejdříve ode dne podání žádosti o tento důchod.
I předčasné starobní důchody se valorizují.

Kde se o předčasný starobní důchod žádá a jak dlouho trvá jeho vyřízení?
Žádost o předčasný starobní důchod podáváte nejdříve čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu osobně na OSSZ příslušné podle místa vašeho trvalého pobytu. O přiznání důchodu ČSSZ rozhoduje ve lhůtě do 90 dnů od zahájení řízení, zpravidla je však žádost vyřízena dříve.

Kde se můžu v případě nejasností poradit a získat další informace?
Více informací o důchodovém pojištění lze získat na webu ČSSZ: www.cssz.cz/cz/duchodove-pojisteni,
při osobní návštěvě OSSZ, klientského centra pro důchodové pojištění při ústředí ČSSZ nebo prostřednictvím call centra pro důchodové pojištění na tel. čísle 257 062 860.

0:00
/
0:00
autor: jsl
Spustit audio