Kdybych šel gratulovat chlapovi, dal bych mu cínii

23. srpen 2016

Letničky cínie jsou srdeční záležitostí zahradníka Františka Hlubockého. A tou druhou jsou afrikány. Tyto dvě letničky jsou ozdobou každé zahrady. Kvetou po celé léto i podzim. Ani jejich pěstování není příliš náročné.

Cíniím se říká také ostálky. Jsou to pestrobarevné květiny, které rozveselí váš záhon. Daří se jim více na slunci a vydrží poměrně dlouho i ve váze.

„Kdybych šel gratulovat chlapovi, dal bych mu cínii. Je to pevná kytka, která nepotřebuje žádné zdobení. Prostá váza nebo prostý džbán a prostá kytice,“ říká František Hlubocký. Cínie nejsou nijak náročné na pěstování. Je lepší je nechat je na záhoně proschnout a teprve poté vydatně zalít. Cínie něco vydrží.

Cínie i afrikány znaly už naše babičky

Už naše babičky vysévaly na jaře na slunném okně letničky a po „Zmrzlých“ je pak vysazovaly na záhony. V dnešní době není problém sazenice na jaře zakoupit a s vyséváním neztrácet čas. Ale není to nic složitého, můžete klidně příští jaro vyzkoušet.

Afrikány jsou původem z Ameriky

Jen pár druhů afrikánů pochází z Afriky, přesto se ujal právě název afrikán. Možná proto, že tyto letničky dobře snášejí sucho.

Existují desítky druhů od těch nejnižších až po vysoké. Jsou mezi nimi i léčivé odrůdy. Ty jsou balzámem na játra. „Po prohýřené noci je čaj z léčivého druhu afrikánu to nejlepší pro regeneraci těla,“ doporučuje zahradník František Hlubocký.

Afrikány odpuzují škůdce

Je prokázáno, že afrikány odpuzují háďátka, která provrtávají zahrádkářům zeleninu. Proto je dobré vysazovat tyto letničky i mezi zeleninu včetně rajčat a dokonce i mezi růže. Afrikán dezinfikuje půdu před jakoukoliv výsadbou.

Logo

Bohužel jeho kořenitá vůně velmi přitahuje slimáky, ti si na něm pochutnávají více než na zelenině. A pozor na pletí záhonu s afrikány za plného slunce. Citlivějším lidem mohou způsobit kožní vyrážku.

Tři základní druhy afrikánů

Tagetes erecta
Vzpřímený, plnokvětý afrikán, který dosahuje až půl metru. Kvete ve žluté a oranžové barvě, v poslední době se objevuje také bílý kultivar Vanila.

Tagetes patula
Má rozvětvený stonek s více květy v odstínech žluté, oranžové a hnědé. Květy jsou různě probarvené, jednoduché i plné.

Tagetes signata
Drobný listem i květem, květů na jedné rostlině je velký počet, mají barvu žlutou nebo oranžovou, je nejméně aromatický.

autor: jsl
Spustit audio