Konec výmluvám! Vymažte je ze svého života

5. srpen 2015

Každý z nás v životě se někdy na něco vymluvil. Že mu ujel autobus, necítil se dobře, nepustila ho partnerka z domu. Proč je pro nás dobré říkat raději pravdu? Jak se zbavit typického zlozvyku nám řekla autorka knihy Bez výmluv! Monika Nevolová.

Výmluva je lež. Smyšlený důvod, proč jsme něco neudělali nebo udělat nechceme. Snažíme se prostřednictvím malých lží vyhýbat nepříjemným úkolům, oddalovat svá rozhodnutí. „Někdo tvrdí, že výmluvy jsou potřeba ve chvílích, kdy je nutné být zdvořilý. S tím nesouhlasím," říká Monika Nevolová.

Se lhaním začínáme už v mateřské škole. Je to známka toho, že se správně vyvíjíme. Učíme se to kvůli tomu, abychom si uvědomili svou vlastní osobnost. „Já přicházím s něčím, o čem ty nevíš a můžu to použít ve svůj prospěch. Ve chvíli, kdy dítě se naučí takhle odlišovat mezi pravdou a výmyslem, je to známka zrání. Jenomže nám to často zůstává bohužel do dospělosti," vysvětluje Monika Nevolová.

Bojíme se nepřízně blízkých a ztráty

Proč se vymlouváme? U mužů je zatím strach ze selhání, že přijdou o svůj status nebo ukážou svou slabost. Ženy se nejčastěji vymlouvají ze zdvořilosti. „Chtějí mít dobré a hezké vztahy s okolním světem. Jakmile cítí, že s nimi někdo nesouhlasí nebo by se ho mohlo něco dotknout, volí raději výmluvu," uvádí Monika Nevolová. Jsou to věty typu - opravdu moc ráda bych tam šla, ale dnes se mi to bohužel nehodí.

Nejčastěji se vymlouváme na vnější okolnosti nebo na druhé. A pak taky na vlastní nedostatečnost. „Nedokážu to, protože jsem například stará, tlustá, nešikovná," dává příklady Monika Nevolová.

Výmluva jako okamžitě vyplněné přání

Představte si, že by se každá vámi vyslovená výmluva hned splnila. Řekli byste, že nemůžete přijít na schůzku, protože je vám špatně. A v tom okamžiku by se vám opravdu udělalo hodně zle. Udělejte si malý test a představte si následující výmluvy jako splněná přání:
  • zabouchnul jsem si klíče od bytu

  • zasloužil by sis lepší partnerku

  • musím jet na služební cestu

  • opravdu nemůžu, šéf mi naložil hodně práce

  • dnes nepřijdu do práce, zemřela mi teta.

Výmluva je krátkodobé řešení, které možná přináší radost, že jsme se z něčeho vyvlíkli. Ale z dlouhodobého hlediska nikomu nikdy neprospěje.

Lhaní do vlastní kapsy

Často také lžeme sami sobě. Vymlouváme se, že musíme zůstat v zaměstnání, kde se nám nelíbí, protože neexistuje jiná možnost. Musíme dostudovat školu, která nás nebaví, protože se to od nás čeká. Setrvale děláme to, co nechceme.

„Máme strach ze ztráty a selhání. Bojíme se také, že přijdeme o přízeň svých blízkých. Ztráty v nás vyvolávají mnohem větší emoce než zisky," říká Monika Nevolová. Když máme něco ztratit, samotná představa už s námi zamává. Řešením je pracovat se svými emocemi a posílit odvahu. Jak na to? „Kdykoliv máte z něčeho strach, tak si ho pojmenujte. Udělejte z emoce racionální myšlenku. Jak začnete přemýšlet v pojmech, nebudete cítit takovou úzkost.

A jak je to v partnerských vztazích? Opravdu máme být vždy upřímní? Autorka knihy Bez výmluv! tvrdí, že ano. Dobré ale je zapracovat na formě našich sdělení. „Někdy si myslíme, že svou lží svého partnera chráníme a obohacujeme. Přitom bychom mu prospěli daleko více pravdou. Buďte kreativní. Když řeknete, že se vám něco nelíbí, nabídněte k tomu bonus. Nápad, jak to vyřešit, abyste byli spokojení oba," radí Monika Nevolová.

Nebojte se připustit svoji chybu nebo vyjádřit, že něco nechcete. Ukažte svoji zranitelnost. „Raději přicházejte s omluvou než výmluvou. A s návrhem, jak svoji chybu napravit," uvádí Monika Nevolová.

Jak ven ze stereotypu

Myslíte si, že se člověk nemůže změnit a je otrokem svých zlozvyků? Omyl. Náš mozek je tvárný. Umí se naučit nové věci. Je to jenom na nás. Původní návyky se dají přepsat těmi novými. Než se to ale podaří, nějak čas to trvá a bolí. „Hlava vám bude zpočátku nabízet stará řešení situace. Proto musíte mít dopředu připravenou jinou, novou reakci," říká Monika Nevolová.

Vymyslete si, co uděláte, když vás například popadne touha lehnout si na gauč k seriálu. Zvolená myšlenka vám v pravý okamžik naskočí. Když vytrváte měsíc, nebudete už naučené fígle potřebovat, půjde to samo.

„Uvědomte si, kde jsou vaše slabé stránky, kde silné a co chcete ve svém životě opravdu dělat. O co přijdete, když podlehnete starým návykům a co naopak získáte, když vytrváte. Investujte energii je do toho, co je pro vás důležité a podstatné," zdůrazňuje Monika Nevolová. Napište si všechno na papír. Od drobných cílů postupujte k větším. Překonávejte jenom ty překážky, které jsou smysluplné pro to, co chcete. Do bezvýznamných zbytečně neinvestujte energii.

autor: PRO
Spustit audio