Kopečková nebo točená? Která zmrzlina je lepší?

30. červen 2015

Lidé se vracejí zpět k tradiční točené zmrzlině. Podle odborníků Františka Culka a Tomáše Hazuky z Bohemilk Opočno je výhodou točené zmrzliny i to, že je vždy čerstvě připravená.

Nedá se předem namíchat jako kopečková. Na druhou stranu do kopečkové zmrzliny se mohou jednoduše přidat kousky ovoce, ořechy a další ingredience, kterými zmrzlina vylepší.

Jak se dělá zmrzlina?

Je to jednoduché. Stačí si koupit zmrzlinu v prášku, což je kompletní směs, která se podle návodu naředí s vodou, rozmíchá se, nechá odstát, po 15ti minutách se vlije do zmrzlinovače a podle druhu stroje se nastaví na příslušný program. Takhle nám to v Radioporadně vysvětlili zkušení zmrzlináři František Culek a Tomáš Hazuka z Bohemilk Opočno. A právě opočenská firma vyvinula asi před 60ti lety zmrzlinu, která je bez vajec, a tedy zdravotně méně riziková.

Jak vybrat dobrý zmrzlinovač?

Výrobců je mnoho. Je důležité koupit takový výrobek, který má vlastní chladící systém. Směs se míchá a zároveň se mrazí. Směs tedy nemusíte vkládat do mrazničky. Rozměry výrobku jsou podobné jako u domácí pekárny chleba a cenově se pohybuje od čtyř do šesti tisíc. Profesionálové používají složitější zmrzlinové stroje, které mají například nášlehové systémy. Zmrzlina z těchto strojů je potom lehčí a našlehanější.

Víte, že…
  • Pokud do zmrzliny přidáte alkohol, působí jako fridex. Alkohol mrzne podle Tomáše Hazuky až při minus čtyřiceti stupních, takže takovou zmrzlinu vlastně nelze vyrobit. Ale kdo má rád vůni alkoholu, určitě sežene i takovou, která voní po becherovce nebo punči. Po jejím požití může ovšem klidně sednout za volant.

  • Zmrzlina má blahodárný vliv na naši psychiku. Už Homér o tom psal. Při jejím požití se do těla vyplavují hormony štěstí, a tím se nám zlepšuje nálada a máme lepší chuť do života.

  • Žlutou vanilkovou a zelenou pistáciovou zmrzlinu jinde na světě neznají. Je to česká specialita.

Absolventi škol nemohou sehnat na Vysočině práci. Devatenáctiletá Veronika, která vystudovala obchodní akademii, proto chodí na brigádu jako zmrzlinářka

Jaká příchuť vede?

Naprostá klasika – vanilka, čokoláda, jahoda, ale také zelená pistáciová, kterou neznají nikde jinde na světě. Do popředí se dostávají také ovocné sorbetové zmrzliny bez smetany. Lidé sice zvědavě ochutnají novinky v podobě zvláštních chutí a vůní, ale poté se raději vrací zpět ke klasice.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.