Kýla sama nezmizí! Čím dřív zajdete za lékařem, tím pro vás lépe

20. leden 2015

Kýla je nezhoubné onemocnění, které samo o sobě pacienta neohrožuje. Ovšem může způsobit řadu zdravotních komplikací. Objevuje se u lidí všeho věku.

I když jak s přibývajícími roky dochází k ochabování svalstva, jsou starší lidé ke vzniku kýly náchylnější. O tomto onemocnění přišel do rozhlasové Radioporadny mluvit primář oddělení chirurgie nemocnice ve Frýdlantu MUDr. Lukáš Kohoutek.

Kýlu dělíme na vnitřní a vnější, dále na vrozenou a získanou.

„Kýlu může způsobit extrémní fyzická zátěž, bývá také spojená se stárnutím, kdy dochází k oslabení určitých partií našeho těla,“ uvádí Lukáš Kohoutek.

Jak zjistíme, že máme kýlu? Buď si nahmatáme bouli, která nejde zatlačit, může a nemusí bolet, a to je signál k tomu, abychom navštívili lékaře.

„Ne všechno se musí hned operovat, ale pokud nám kýla způsobuje problémy, je nejvyšší čas zajít za odborníkem, nejlépe chirurgem,“ doporučuje Lukáš Kohoutek. Pacienti mají sklon kýlu podceňovat. Přitom když se tento problém podchytí včas, dá se dobře vyřešit.

Primáři Lukáš Kohoutek a Adolf Gryga jsou v Česku průkopníky nové portugalské metody šetrné operace tříselné kýly. Ukazují kýlní síťku, která je základem této metody

Primáři Lukáš Kohoutek a Adolf Gryga jsou v Česku průkopníky nové portugalské metody šetrné operace tříselné kýly. Ukazují kýlní síťku, která je základem této metody

„Když se kýla zvětšuje a rozprostírá do plochy je operace náročnější a i rekonvalescence zdlouhavější. A navíc je pak větší riziko, že se kýla znovu objeví,“ vysvětluje Lukáš Kohoutek. Řada lidí si mylně myslí, že kýla může zmizet sama. Je to však nesmysl.

Největší komplikací kýly je její uskřinutí. To znamená, že se nejčastěji střevo nebo cokoliv v dutině břišní, zaškrtí v kýlní brance. Dochází k hromadění střevního obsahu, případně k nekróze střeva, která se může přenést na celý organismus. Hrozí také, že střevo praskne a jeho obsah se dostane do břišní dutiny. Uskřinutí se musí okamžitě operovat.

Druhy kýly: tříselná, stehenní, brániční, pupeční, kýla v jizvě, vnitřní kýla

Kýly se zbavíte jedině operací

Jediným možným způsobem léčby kýly je operace (hernioplastika). U laparoskopických operací je výhodou jejich šetrnost vůči pacientovi, krátká doba rekonvalescence a malé jizvy. Větší nález je potřeba operovat klasicky.

„Neplatí to vždy, ale dá se obecně říct, že čím větší kýla, tím pracnější operace,“ říká Lukáš Kohoutek. Bohužel se někdy stává, že zdravotní stav pacienta neumožní operaci.

Jak dochází ke kýle?

Kýla je vrozený nebo získaný defekt v břišní stěně. Můžete se s ní narodit, nebo máte někde zeslabené nějaké místo, kde se později může vytlačit. Hlavní příčinou je vrozená nedostatečná tvorba kvalitního kolagenu - bílkoviny tvořící základ vaziva, chrupavky a kosti. Proto lidé, kteří mají kýlu, častěji trpí i na jiné onemocnění souvisící s tvorbou méně kvalitního vaziva - třeba na křečové žíly. A právě křečové žíly budou tématem příští Radioporadny, kterou pro vás chystáme na úterý 3. února. Své dotazy můžete už teď posílat na adresu: studio.pardubice@rozhlas.cz.

autor: PRO
Spustit audio