Lámou se vám nehty, jste bledí a unavení? Možná máte anémii

23. říjen 2017

Vzácná tekutina zásobuje naše tělo kyslíkem a glukózou. Cítíte-li každodenní únavu, malátnost a jste bledí, může být příčinou anémie. Při chudokrevnosti tělu chybí buď červené krvinky, nebo červené barvivo hemoglobin.

Ztrátami trpí více ženy přirozeně při graviditě, kojení a menstruaci. Děti mají toto onemocnění výjimečně, s narůstajícím věkem většinou přibývá. Prevencí může být pestrá strava hlavně se zásobami železa, kyseliny listové a vitamínu B.

Anémii dělíme na 8 typů podle příčiny jejího vzniku. Každý z nich má své specifické příznaky a léčbu. „Typy chudokrevnosti rozlišujeme podle velikosti krvinek na mikrocytární (malé červené krvinky), makrocytární (velké krvinky) a normocytární (krvinky běžné velikosti). Podle velikosti a množství červených krvinek dokonce rozpoznáme, jestli člověk pije hodně alkoholu,“ přiznává internista Jaroslav Malý.

Už první pohled může napovědět

Velice záleží na tom, jak rychle anémie vznikne. Někdo s ní dokáže žít několik let, aniž by tušil, že onemocnění má. „Ne každý laik ji pozná. Viditelnými obecnými signály mohou být rýhovaté nehty ve tvaru tak zvané lžičky, lámavost a vypadávání vlasů i bledá kůže. Můžeme pozorovat i červený a vyhlazený jazyk a zřasení na zadní stěně hrdla, při kterém se obtížně polyká. Nejběžnějším jevem je nastupující únava, malátnost a spavost,“ potvrzuje z praxe profesor.

Čím výš, tím lépe

Máte-li sebemenší pochybnosti, zajděte k svému praktikovi a vyžádejte si váš krevní obraz. Ten na 100 procent ukáže, jestli máte normální počet červených krvinek, jaký mají střední objem a jak vysoká je hladina hemoglobinu. „Je dobré si připomenout, že u dospělých žen je normální hranice 130-155 gramů na litr krve, u dospělých mužů 140-160. U žen bývá běžně kolem 4,8 milionů červených krvinek v 1 mm3 krvea muži mívají ve stejném objemu 5,4 milionů.

„Málokdo také ví, že hladina červených krvinek kolísá s nadmořskou výškou. Je známé, že Kolumbijci jsou výborní cyklisté, protože žijí ve výšce kolem 4000 metrů nad mořem. Je to jakýsi přírodní doping, kterým si zvyšují nejen krvinky, ale i sportovní výkony.“

Co může způsobit chudokrevnost:
  • ohrožuje imunitní systém a obranyschopnost organismu

  • když kyslík chybí svalům, dostaví se únava a vyčerpanost

  • když kyslík chybí mozku, snižuje se soustředěnost člověka

  • může způsobit dušnost a zvýšení krevního tlaku.

autor: RIH
Spustit audio