Mají nacpané skříně látkami, přesto jim to nestačí. Jsou to patchworkářky

8. listopad 2016

K výrobě patchworku potřebujete kousky látek, jehlu, nit a notnou dávku trpělivosti. Patchwork je totiž speciální textilní technika sešívání kousků látek, které vytvářejí nejrůznější barevné obrazce. Patchworkovou technikou se dají vyrobit věci od zavinovaček, hraček, ozdob, až po tapiserie na zeď, přehozy na postele nebo ubrusy.

Slovem patchwork se u nás říká všem takto sešívaným výrobkům, na rozdíl od jiných zemí, kde se běžně používá výraz quilt. „Nejdůležitější je barevnost. Aby byla správně sladěná, musí se hodně přemýšlet. A pak už jen šijete a šijete,“ říká patchworkářka Renata Kmošková ze Spolku patchworkářek v Litomyšli.

V Litomyšli padají patchworkové rekordy

Jedním z nich je deka vyrobená z drobných šestiúhelníků, které se skládají do kytek. Rekordní deka je z deseti tisíců kousíčků látek. „Patchworkářka Hanka si nejprve musela připravit šablony z papíru a nastříhat si právě tolik papírků, kolik potřebovala na celou deku. Látku vystříhat podle šablon a ručně našít na papírky. Když dala dohromady celý vzor na dece, musela papírky vypárat, připravit si spodní část a celé to v ruce prošít. Pak teprve mohla říct, mám hotový quilt. Celé to trvalo půl roku, což je skutečný rekord!“ obdivuje práci své kolegyně Renata Kmošková.

Patchwork sloužil našim předkům jako praktické zateplení

Proč se začaly vrchní topy sešívat z kousků látek? Byla to technika chudších vrstev. Bohatí měli velké kusy látek, pro ně nebyl problém ušít si deku a dovnitř nacpat slámu nebo vlnu. Chudí neměli velké kusy látek, tak začali sešívat alespoň ze zbytků, roztrhaných košil a dalších látkových kousků. Postupně z toho vznikala deka. Také tapiserie vyrobené formou patchworku měla svoje opodstatnění. Takové obrazy z kousků látek se dávaly se na stěny, aby je zateplily a v pokoji bylo útulněji.

Výstava Patchwork voní barvami

Quilt nadchl už křižáky v Jeruzalémě

Patchwork znali už ve Starém Egyptě před šesti tisíci lety. „Textil se nedochoval. Ale dochovaly se informace o něm v podobě maleb faraonů na slonovou kost, a podobně. Na konci dvacátého století archeologové objevili dokonce opravdový quilt na Sibiři v ledu,“ říká Renata Kmošková.

Do Evropy přinesli tuto techniku křižáci při svých výpravách do Jeruzaléma. Byli nadšení ze sešívaných barevných stanů a také z proquiltovaných ochranných obleků. Proto si je dovezli jako válečnou kořist. Jak se vraceli Evropou zpátky, zanechali patchworkové výrobky ve Francii, v Holandsku i Anglii.

Výstava Patchwork voní barvami

Regionální muzeum v Litomyšli otevřelo zbrusu novou výstavu. Jmenuje se Patchwork voní barvami a můžete tam obdivovat výrobky litomyšlských patchworkářek. Chystají i adventní dílnu pro každého, kdo se chce něco přiučit nebo se jen podívat, jak se patchwork vyrábí. Bude to na první adventní neděli, tedy 27. listopadu. Patchworkářky vám tam předvedou poetickou rychlotechniku s názvem Noc a den. Pokud budete chtít šít, přihlaste se do 20. listopadu v Regionálním muzeu v Litomyšli.

„Každý, kdo bude mít zájem, se může přijít jen podívat, jak se šije a odnese si drobnost z patchworku. Pokud šít nechcete, nemusíte,“ usmívá se a zve do Regionálního muzea v Litomyšli Renata Kmošková.

Samotná výstava Patchwork voní barvami je otevřená ve všední dny od devíti do dvanácti a od jedné do sedmnácti hodin. Už o tomto víkendu máte možnost přijít i v sobotu a v neděli po celý den, od devíti do sedmnácti hodin.

autor: jsl
Spustit audio