Máte pojištěný dům? Raději se podívejte, jestli je vaše pojistka aktuální

18. květen 2015

Nízké pojistné je cestou do pekla. Pojišťovny mění rizika, rozšiřují i zdražují. To, že máte pojistku sjednanou před 25ti lety neznamená, že je všechno v pořádku kryté. Upozornil nás v Radioporadně finanční poradce Radek Šejvl.

Pozor na historické pojistky! Je nutné sledovat aktuální rozsahy pojištění. Ideální variantou je podívat se alespoň jednou za pět let, zda pojistná částka odpovídá hodnotě domu.

„Pokud dojde ke zhodnocení nemovitosti, například přistavíte patro nebo postavíte novou střechu, je třeba přizpůsobit tomu i pojištění.“ Řekl finanční poradce Radek Šejvl a dodal příklad:

„Když je hodnota nemovitosti 2 miliony korun a pojistná částka je napsaná na pouhý 1 milion korun, jsme na 50 procentech hodnoty podpojištění. Podpojištění je stanovení pojistné částky. Každý se snaží platit co nejméně, ale pojistné se vyplácí právě z výše pojistné částky. Riziko je na každém z nás.“

U starých pojistek je sjednaná smlouva na časovou cenu, u těch novějších na novou cenu.
Nová cena – když dojde ke škodě, pojišťovna zaplatí aktuální hodnotu pořízení majetku ve stejné kvalitě a rozsahu
Časová cena – pojišťovna zaplatí hodnotu před škodou, tzn. například stejnou částku za střechu, kterou jste platili před třiceti nebo padesáti lety

Na co se vztahuje pojištění nemovitosti

Na všechno, co tzv.“obaluje“ dům. Zdi, omítka, střecha, komín, okna, okapy atd. Na to, co z domu můžete tzv. vysypat, se vztahuje pojištění domácnosti, o kterém budeme mluvit v některém z dalších dílů Radioporadny.

Pojistná nebezpečí

Každá pojišťovna má jinak uspořádaný rozsah pojištění a je na klientovi, jaký balíček si vybere. Většinou se ale rozsah pojištění skládá z hlavního a doplňkového pojištění. Mezi častá nebezpečí patří úder blesku, vichřice, krupobití, pád stromů, stožárů a dalších předmětů, ale také tíha sněhu nebo námrazy, náraz vozidla do domu, vodovodní škoda.
Dalším rizikem je vandalismus – např. odcizení okapů, zničení dveří atd.

Zajímavost

V poslední době se rozmáhají problémy se zateplenými domy. V nich se uhnízďují ptáci a různí hlodavci, kteří dokážou stěny domu zdemolovat. I na toto už některé pojišťovny pamatují a přidávají do balíčků pojištění .

autor: jsl
Spustit audio