Máte rádi skály a lehký adrenalin k tomu? Zkuste české via ferraty

5. květen 2015

Via ferrata je cesta na skalní vrchol, která je vybavena fixními jistícími lany a dalšími prvky jako jsou železné stupy, visuté lávky, žebříky a další úchyty.

Díky nim mohou i méně zdatní jedinci vylézt na vrcholy skal, kam jiná přístupová cesta nevede, stejně jako horolezci. V našem novém studiu popisoval své zkušenosti s tímto druhem zábavy student Univerzity Pardubice Jan Drbohlav. A překonávat vrcholy učí i nevidomé.

Čtěte také

V horolezeckém klubu Tulipán pomáhá i těmto lidem získat odvahu a překonávat vrcholy v tom pravém smyslu slova. A prý to jde celkem dobře. Nedávno navštívili Tulipáni ferraty v severních Čechách. Není mnoho takto handicapovaných sportovců, kteří se vrhají do podobných projektů...

Nejhezčí via ferraty v České republice:

Děčín - Pastýřská stěna
Pravděpodobně nejdelší via ferrata v ČR pro začátečníky i pokročilejší, délka 120 – 150 metrů. A jediná ferrata v centru města.

Via ferrata Harachovka v Táboře
Krátká „cvičná“ via ferrata převážně pro začátečníky, cca 30 metrů.

Via ferrata Bechyně - Zářečí v jižních Čechách
Těžká cvičná zajištěná cesta, z velké části vedená ve vodorovném až převislém traverzu. Součástí je lanový mostek (první u nás). Tato ferrata je bohužel neprůchozí. Je nutné se vrátit po ferratě stejnou cestou zpět, což opět výrazně zvyšuje její obtížnost. Skoro celá trasa je převislá a obsahuje jen několik odpočinkových míst.
Některé pasáže vyžadují přecvakávání ve visu za jednu ruku.

Via ferrata Vodní brána u řeky Jizery u Semil
Čistě přírodní via ferrata bez umělých stupů. Převýšení cca 100 m tato perla leží nad řekou Jizerou na dosah z města Semily.

Via ferrata Děčín Pastýřská stěna

Zkuste i horolezeckou cestu

Pro vidoucí i nevidomé doporučuje Jan Drbohlav zkusit nejprve umělé stěny. V Pardubicích i v Hradci Králové jsou podle něj velmi slušné umělé horolezecké stěny, kde dostanete veškeré vybavení i základní trénink. Naučíte se i důležité uzly, bez kterých se žádný horolezec neobejde.

Pak už je jen na vás, zda se rozhodnete pro tento sport. Na to pak navazuje náročné lezení v přírodě. I ve východních Čechách je dostatek možností, kam vyrazit. Prachovské skály, Toulovcovy maštale nebo Devět skal patří mezi nejromantičtější místa v republice.

autor: jsl
Spustit audio