Metoda starých pastevců je trhákem 21. století

25. červenec 2017

Chcete-li zpevnit tělo a neobejdete se bez přírody, dejte na chůzi s holemi. Nordic walking je velice příjemný druh pohybu, který může vykonávat každý. Nepodceňujte vybavení a pro začátek si klidně najměte lektora.

Chůze s holemi pochází z Finska a její prapůvod sahá až do 14. století, kdy původně touto chůzí chodili pastevci po mokřinách. Přeskakovali tak z drnu na drn.

Tréninková metoda se objevila až v roce 1930 právě ve Finsku. Češi, kteří rádi chodí a pohybují se v přírodě, si v posledních dvou až třech letech severskou chůzi hodně oblíbili. Jak nám prozradila lektorka Taťána Holavová, chůze s holemi může posloužit i jako rehabilitační metoda: „Dokonce od roku 2008 ji proplácejí některé pojišťovny. Pomáhá s problémy zad a lidem, kteří mají nemocné klouby.“

Jak začít

Pokud zkoušíte Nordic walking poprvé, zvolte trasu po rovince, nebo do mírného kopečku. Je lepší, když vás povede lektor, aby přizpůsobil techniku podmínkám a vašemu zdravotnímu stavu. Společně tak zabráníte tomupřetížení jednotlivé části těla. Je důležité docílit souladu končetin, trupu, a páteře. Do pohybu se tak dá najednou až 90 procent těla. Tři až pět setkání by mělo stačit k získání správné techniky.

Vybavení

Bez správných holí se samozřejmě neobejdete. Základem je prodyšné vrstvené oblečení zvolené podle počasí, takzvaně cibulová metoda. Důležitá je i obuv. „Někdy jsou doporučované speciální boty na Nordic walking, ale já si myslím, že pokud máte kvalitní pružné turistické, nebo běžecké, vystačíte si s nimi,“ doporučuje Taťána Holavová.

Trekingové a nordic hole nejsou totéž

„Hlavní rozdíl je v tzv. poutku, kde jsme si zvykli na trekové hole určené k sjezdovému lyžování. Hole na severskou chůzi ale mají tzv. rukavičku. Je to speciální návlek, který vám umožňuje vracení hůlky a nepadá. Úchyt tak zůstane mezi palcem a ukazováčkem. Dalším podstatným rozdílem je gumový násadec, neboli patička, která je u nordic hůlek našikmo. Velkou roli také hraje fakt, že trekingové hole jsou mnohem těžší. Mohlo by s nimi dojít k přetížení horní části těla,“ upřesňuje lektorka.

Zvažte také, jestli si pořídíte hole skládací, nebo jednodílné. Dvoudílné si nastavíte podle vaší výšky a sklonu terénu. Nebojte se investovat do dražších holí, které jsou vyrobené z duralu, nebo hliníku, ale i z dalších leteckých slitin. Nezlomí se, ani neohnou a prakticky vám vydrží na celý život.

autor: RIH
Spustit audio