Muškátová dýně u zahradníka Františka Hlubockého vyhrává

2. říjen 2017

Dýně jsou v módě. V současnosti máme na trhu desítky odrůd. Velmi chutná je dýně hokaido, která je oblíbená nejen díky své chuti, ale i velikosti. Dá se unést. Ale podle zahradníka Františka Hlubockého je stejně nejlepší klasická muškátová dýně.

Sklízení muškátové dýně se podobá domácí zabíjačce. Musí se sejít rodina, osmikilovou dýni uchopí, odnesou na místo, kde dojde k rozřezání a rozdělení. Muškátová dýně je zelená, žebrovaná, dá se koupit i v hypermarketu, ale není nad to si ji vypěstovat doma.

„Ty nejoranžovější dýně chutnají tak trochu do mrkvova. Muškátová dýně, to je tak něco mezi mrkví a kedlubnou. Dá se nastrouhat do salátu a v syrovém stavu přidat. Úžasná je také dýně máslová. Vypadá jako bílá hruška a patří do skupiny dýní muškátových. Má velmi jemnou chuť. Nejlepší je pokrájená na kostičky a jen tak mírně podušená a osolená. Má zase takovou oříškovou příchuť. Někdo tomu říká dýňové zelí,“ svěřuje se se svými kuchařskými pokusy František Hlubocký.

Semínka neschovávejte, ale snězte

Na trhu je v současnosti až čtyřicet odrůd dýní. A pokud chcete vypěstovat přesně daný druh dýně, je lepší si koupit semínka v obchodě. Všechny tykvovité rostliny jsou totiž cizosprašné, to znamená, že je musí opýlit včela. A tím pádem dojde ke křížení a ze schovaného semínka vám může vyrůst úplně jiná dýně, než jste předpokládali.

Co vám ale určitě prospěje, pojídat semínka z dýně místo smažených brambůrků třeba u televize. Je dobré je vyprat, usušit, lehce opražit v troubě, aby šly dobře loupat. Nebo zkuste odrůdu, ve které jsou bezslupká semínka. Tato bezslupká dýně je plná zelených výborných semínek, která se nemusí loupat.

Recept „dýně ve víně“ od posluchačky Adély

Potřebujeme:
5 kg dýně
5 l vody
5 dkg kyseliny citronové
Vše smícháme a necháme naložené 24 hodin, poté slijeme.

K dýňovým kostkám přidáme:
1 l bílého vína
1,5 kg cukru nebo méně, podle chuti
šťávu ze 3 citronů
10 hřebíčků
kousek celé skořice
ananasovou tresť podle chuti
Vaříme do té doby, než dýně napůl zesklovatí, plníme do sklenic a sterilujeme. Uskladníme a počkáme tři týdny. Pak už si jen pochutnáváme.

autor: jsl
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.