Muži se podílejí na neplodnosti v 50 procentech, může za to i marihuana

20. duben 2017

Problém neplodnosti stoupá. Každý pátý až šestý pár se snaží o potomka a nedaří se to. Ale dá se najít cesta, jak z toho ven. Ti, kteří mají problémy s početím, nemusejí skončit v centru asistované reprodukce. Sedmdesát procent neplodných párů se může vyléčit. Řekla nám to gynekoložka Dana Preslová, která je iniciátorkou projektu Nestřílím slepýma, který míří na muže.

Muži mají padesátiprocentní podíl na neplodnosti páru. Přesto to mnohem více řeší ženy. Projdou několika gynekologickými vyšetřeními, a teprve když se u nich nic nezjistí, přijde na řadu muž. „Je to tím, že muži mají pocit, že chyba přece nemůže být na jejich straně. Čekají, až projde žena hormonálním vyšetřením, hormonální léčbou, následuje laparoskopie, profuky…. je to martýrium, které ženu velmi zatíží a ztratí spoustu času. Přitom vyšetření spermií muže je velmi rychlé a jednoduché, jenom chtít,“ říká gynekoložka Dana Preslová.

Marihuana ničí zdravé spermie

Marihuana není až tak neškodná, jak někteří tvrdí. „Důsledky na plodnost to má obrovské. Hlavní látkou, pro kterou je marihuana vyhledávaná, je tetrahydrocannabinol, zkráceně THC. THC je rozpustný v tucích. To znamená v mozku, ale i v nadvarleti a právě tam spermie dozrávají. Už po jedné cigaretě může plodnost u muže spadnout o dvacet osm procent, u trvalých kuřáků až o padesát dva procent. Doba odbourávání marihuany z těla je čtyři až šest týdnů. Takže není pravda, že je to droga neškodná,“ varuje Dana Preslová.

Mýtus, který přetrvává

Muži mají zakořeněnou mylnou představu, že pokud dosáhnou pevné erekce a dochází při pohlavním styku k výronu dostatečného objemu semene, nemůže přece být chyba v nich. Jenomže kvalita erekce není v tomto případě vůbec rozhodující. To, jestli jsou spermie schopné oplodnit vajíčko, si může každý muž zjistit doma. První vyšetření se dá udělat pomocí domácího testu.

Při negativním výsledku testu je základním vyšetřením plodnosti u muže vyšetření spermiogramu, poté vyšetření hormonálního prostředí a vyšetření mužského genitálu odborným lékařem, které často odhalí onemocnění, které neplodnost způsobuje.

První dítě ve třiceti

Na jeden mililitr osmdesát milionů spermií. To byla norma pro samovolné oplodnění vajíčka před třiceti lety. Dnes je norma pouhých patnáct milionů.

Velkou roli v tom hraje věk. V osmnácti je skoro každý zdravý, ale s časovou linií přibývají nemoci. A v dnešní době rodí velmi málo žen do dva a dvaceti let. Naopak páry odkládají děti do věku nad třicet let, a to může být problém. Po třicátém druhém roce věku se u žen rapidně snižuje plodnost. Také muži mají po třicátém pátém roce věku problémy s kvalitou spermií.

Co udělat pro početí miminka

Pokud se mladý pár rozhodne pro dítě, měl by popřemýšlet o svém životním stylu. Omezit alkohol, vynechat kouření a drogy, zařadit zeleninu do jídelníčku, více se hýbat. „Obezita sama o sobě velmi snižuje plodnost. Zvýšit příjem stopových prvků, selen, zinek, B6, B12, vitamín E. Důležitý je i častý sex. Tím se nastaví spermiogeneze,“ uzavírá MUDr. Dana Preslová.

autor: jsl
Spustit audio