Mýty a fakta o samoléčbě v urologii. Netipujte si diagnózu, nejste na dostizích

16. březen 2017

Recept na nedělní koláč je něco jiného než recept na nemoc. Pokud máte zdravotní problémy, raději se poraďte se svým lékařem a nespoléhejte se na rady známých nebo internet. Správná a včasná diagnóza je nezbytná pro kvalitní léčbu. V urologii se to týká hlavně onemocnění prostaty, poruch erekce a močových infekcí.

Určitě znáte reklamy na potravinové doplňky, které nás jako mávnutím kouzelného proutku zbaví veškerých zdravotních potíží. Jak je to ale doopravdy? Lékaři z České urologické společnosti varují, že se v případě urologických potíží na volně dostupné preparáty nevyplácí spoléhat.

Mýtus 1: Pokud mám problémy s močením, nejedná se o vážný problém
Bohužel potíže s močením bývají často bagatelizovaným problémem. Ty ale u mužů nad 50 let může vyvolat řada onemocnění. "Kromě nezhoubného zvětšení prostaty, je to rakovina prostaty, močové infekce, zúženina močové trubice, obtíže při močení způsobené poškozením nervového zásobení měchýře například při cukrovce, roztroušené skleróze, po úrazech míchy, po výhřezu páteřní ploténky, po operacích či ozařování tlustého střeva," vysvětluje přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice Hradec Králové MUDr. Miloš Broďák.

Mýtus 2: Potravinový doplněk mi nahradí lékaře
Při urologických potížích nás napadne jako první pomoc užití volně dostupných preparátů. Jejich úlohu bychom neměli přeceňovat. Zárukou výběru vhodných léčebných prostředků je konzultace s lékařem. "Užívání fytopreparátů, tedy rostlinných přípravků, které jsou často nabízeny v reklamních akcích nebo tzv. celebritami se na první pohled může navodit zlepšení zdravotního stavu. Problém je, že riskujete nerozpoznání správné diagnózy včas. Což zvláště u rakoviny prostaty může znamenat, že promeškáte možnost léčby lokalizovaného onemocnění, a to přejde do stádia metastatického (po těle rozesetého) nádoru, který už nemá šanci na úplné vyléčení. Podobně může i nezhoubné zvětšení prostaty pokročit do vysokého stádia, kdy například městná odtok moče z ledvin a způsobí selhání ledvin," varuje MUDr. Miloš Broďák.

Mýtus 3: Na problémy s erekcí mi pomohou pilulky s bylinkami
"V posledních měsících máme stále na očích prostředky určené ke zlepšení erekce. Jedná se o preparáty obsahující směs aminokyselin, výtažků z rostlin a vitaminů. Nejedná se tak o skutečné léky, ale o potravinové doplňky. Není u nich jasné prokázaná účinnost jako u standardních léků. Ty jsou naopak velmi účinné," doplňuje Miloš Broďák. Je třeba si uvědomit, že problémy s erekcí mohou být velmi často příznakem jiných závažných, i život ohrožujících onemocnění, například ischemické choroby srdeční (může předcházet infarktu myokardu), aterosklerózy, cukrovky a mnoha dalších. Cévní stěny v topořivých tělesech u muže jsou totiž velmi podobné cévním stěnám srdečním. Existuje skutečné riziko pro postiženého muže, který se rozhodne zkoušet tyto preparáty bez porady s lékařem.

Mýtus 4: Samoléčba je taky léčba
Jakékoliv pokusy o samoléčbu nejsou nikdy tím nejlepším řešením. Internet nabízí nepřeberné množství informací, nicméně ne vždy jsou pravdivé. Laik se v nich nemusí dobře orientovat a informace mohou vést k nesprávné léčbě a nakonec i k vyhazování peněz. Netipujte si diagnózu, nejste na dostizích. Nesprávná samoléčba oddálí správnou diagnózu, což je závažné hlavně u nádorů.

autor: jsl
Spustit audio