Na výlet obujte kvalitní boty a nezapomeňte na pití a pláštěnku

30. září 2014

Máte rádi podzim? Počasí nám v těchto dnech přeje a je ideální na výlety. Kam se vydat za podzimní přírodou? To nám v Radioporadně v úterý 30. září řekl Jiří Ehrenberger z pardubického klubu Českých turistů Slovan.

„V České republice máme štěstí. Na malém prostoru je tu spousta krásných míst. Navíc Pardubice jsou uprostřed a tím pádem je to na všechny konce země stejně daleko,“ pochvaluje si polohu Pardubic Jiří Ehrenberger. Klub Slovan křížem krážem cestuje republikou, ale za svůj rajón považuje hlavně Orlické hory.

Co si sbalit na výlet

Samozřejmě příprava odvisí od toho, jaký tip výletu jsme si vybrali. Jestli to bude vysokohorská túra nebo procházka Polabím. Nějaký základ ale platí ve všech případech. Každý by měl mít svůj vlastní batoh (včetně malých dětí), kde si nese základní výbavu. A nemyslíme tím jenom svačinu a láhev s pitím.

„Neměla by tam chybět pláštěnka. Doporučuji nosit pokrývku hlavy, nejlépe multifunkční šátky. Na náročnější trasu vezměte i čepici a rukavice. A především dobré boty. Ty jsou základem,“ radí Jiří Ehrenberger.

Vhodná je kotníková kožená obuv s membránou. Měla by vám dobře sedět už v obchodě. V žádném případě se nespoléhejte na to, že ji časem tzv. prošlápnete. Ideální je si při výběru zkusit na stupínku chůzi z a do kopce.

Rozhledna Andrlův Chlum

S holemi nebo bez?

Trekingové hole jsou oblíbeným sportovním doplňkem pro aktivní turisty. Napomáhají při chůzi zapojit celé tělo.

„Mohu je doporučit. Jejich použití má největší efekt při vysokohorských túrách, když jdete s těžkým batohem. Výrazně vám to ulehčí,“ říká zkušený turista Jiří Ehrenberger.

Trekingové hole jsou dobrými pomocníky hlavně ve vyšším věku, protože zajišťují stabilitu a šetří klouby.

S Klubem českých turistů Slovan Pardubice za podzimní přírodou
  • Sázava – trasa vede malebnou krajinou Posázaví s občasnými výstupy do údolních svahů. Sraz je v hale pardubického nádraží v 9:15 dne 4. 10. Na programu jsou trasy dlouhé 18, 13 a 8 kilometrů.

  • Českolipsko – skalní útvary, vodní kanály, pořádné stoupání. Sraz je před pardubickým nádražím v 6:30 dne 11. 10.

  • Meandry Struhy - krátká podzimní kondiční procházka. Sraz je v hale pardubického nádraží v 9:15 dne 22. 11. Připraveny jsou tři trasy o délce 14, 11 a 9 kilometrů.

autor: jsl
Spustit audio