Napravujeme škody, které napáchalo sucho na zahradě

26. srpen 2015

Letošní horké léto svědčilo paprikám a rajčatům. Zahradník František Hlubocký nám do studia přinesl na ukázku rajčata nejrůznějších tvarů a barev včetně červenohnědých nebo žlutozelených.

S okurkami už to bylo horší. Teploty nad 30 stupňů snášejí hůř. Stejně tak jako kedlubny, zelí nebo brokolice. Ale kedlubny, ředkve nebo raný jarní salát můžeme nasadit ještě v tomto období a na podzim budeme mít radost z pozdní zeleninové úrody.

Pozor na padlí!

Čeká nás úroda nejrůznějších cuket a dýní a po horkém suchém létě přichází houbová choroba – padlí. Vytváří světle šedivý povlak na listech ovocných stromů, ale i bylinek nebo na listech dýní a cuket. Existuje ochranný postřik přímo na tuto nemoc, který můžeme v těchto dnech použít.

Zahrádkářskou radioporadnu ovládly posluchačské dotazy. Tady jsou některé z nich:

Kanadská borůvka uschla na stojato. Co s ní?

Co to znamená, když něco uschne na stojato? Rostlina rychle uschne kvůli nedostatku vody a suchému vzduchu. Ze sytě zelené a zdravé kanadské borůvky se stane znenadání suchá troska. Není se co divit. Kanadská borůvka je lesní rostlina, která potřebuje opravdu hodně vody. Nemá ráda vápník v zemi, nejlepší je voda dešťová. Postříkat ji každý den trochou vody nestačí. Raději má důkladné zavodnění jednou týdně. Pokud už je borůvka suchá, vezmeme nůžky a ostříháme všechny suché větve. Zaléváme a doufáme, že rostlina přežila a v příštím roce opět obroste.

Jak co nejrychleji obnovit po horkém létě trávník?

Vezměte hrábě, vyčistěte a vyhrabejte proschlou trávu. Pokud už máte v trávníku celé vysušené fleky, rozrušte povrch země, rozhoďte nové travní semeno, přidejte trochu kompostu a zalijte. Je ale vhodné počkat, až se počasí ustálí, začne pršet a teploty nebudou stoupat nad třicítku. Trávník spolkne tolik vody, jako květinový záhon, ne-li víc.

autor: jsl
Spustit audio