Naší životní brzdou je strach. Jak z toho ven?

6. červen 2016

Proč si najít kouče? Protože se zajetých kolejí našeho života není snadné vyskočit. Pokud chcete ale váš život výrazně změnit, nic jiného vám nezbyde. Kouč je průvodce vaší změny. Pomáhá vám překonat strach a pomáhá si uvědomit, co je pro nás skutečně důležité. Téma pro Radioporadnu a doktorku Kristýnu Mášovou.

Mezi třicátým a čtyřicátým rokem člověk začíná bilancovat. Řeší, jestli je šťastný, jestli žije podle svých představ. Opustit to, co nám nevyhovuje a vybudovat si svoji existenci podle svého není snadné.

„Naší velkou životní brzdou je strach,“ říká Kristýna Mášová. Obavy z neznáma. Nevíme, do čeho jdeme. Na druhou stranu svůj současný svět známe dobře, proto v něm setrváváme, i když nám nevyhovuje. „Strach lidi ovládá a blokuje je. Na druhou stranu se člověk nemůže změnit přes noc. Je to dlouhodobý proces uvědomování a rozhodování,“ vysvětluje Kristýna Mášová.

Co můžete čekat od kouče?

Máte zájem vyřešit si minulost a hledat příčiny svých neúspěchů? To je práce spíš pro psychologa. Chcete nechat svou minulost za sebou a jít dál? Tady je prostor pro kouče. Pečlivě vybírejte, komu budete důvěřovat a svěříte mu svůj problém. Takový člověk by vám měl být sympatický. Už pohled na konkrétní webové stránky o každém kouči mnohem vypoví, jestli to bude člověk vaší krevní skupiny.

„Kouč vás provází, abyste si vy sami přišli na to, co je pro vás důležité, co jsou vaše cíle. Pomůže vám najít motivaci a zdroje, které vás k cíli dovedou,“ uvádí Kristýna Mášová.

Manažerka

Doslova překopat svůj život chvíli trvá. Ideální je postupovat po malých krocích. Změny se dělají postupně, aby byly příjemné. „Velké skoky člověk spíš vyděsí. Stáhne se a uteče,“ varuje Kristýna Mášová.

Co tedy od kouče můžete chtít? Je to otázka vzájemné dohody. Možnosti a očekávání se proberou na prvním sezení. Podle vašeho zadání se domluví i četnost a délka trvání konzultací. Kouč ale není kouzelník. Změna vždy je a bude ve vašich rukou.

„Setkávám se s klienty, kteří sice jsou připravení zaplatit si za pomoc, ale přitom si vůbec neuvědomují, že ta odpovědnost za jejich život je na nich samotných. Není to kouč, kdo za ně bude něco dělat a vyléčí je,“ upozorňuje Kristýna Mášová.

Máme mizerné sebevědomí

Největším problémem Čechů je sebevědomí. „Většina z nás prošla direktivní výchovou. Nikdo nás nechválil, ani nepodporoval,“ konstatuje Kristýna Mášová. Snižujeme svoji hodnotu.

Neuvědomujeme si, jaké jsou naše přednosti a co všechno jsme už dokázali „Soustředíme se jenom na to negativní. Se sebechválou máme velký problém. Málokdo si umí říct, že se mu něco povedlo a je šikovný,“ říká Kristýna Mášová s tím, že se to ale dá všechno natrénovat jako jakákoliv jiná dovednost. Jak na to? „Napište si každý večer do zápisníku tři věci, které se vám za den povedly a můžete se za ně ocenit,“ říká Mášová.

Čtěte také

Nejdůležitější je poznat sám sebe. Vědět o svých slabostech i silných stránkách. „Máme o sobě zkreslené představy. Je to tím, že naše pozornost je zaměřená na okolí směrem ven, málokdo pracuje sám se sebou,“ vysvětluje Kristýna Mášová a zve posluchače na svůj den otevřených dveří, který se bude konat v úterý 21. června v Divadle 29 v Pardubicích.

Proč ne vždy fungují pozitivní afirmace? Proč se primárně soustředíme na věci, které jsou špatně, než na ty, co fungují? Co to znamená mít se rád? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio