Nasušit seno, postavit chlév a koupit kravku. Malá hospodářství jdou do módy

4. květen 2016

Koupit si pár králíků, slepice, ovce, kozu nebo kravku. Zkrátka založit si malé hospodářství. Láká vás to? Statkář David Novák ze statku Uhersko si myslí, že je to dobrý nápad.

Pokud máte velkou zahradu, kterou nestačíte sekat, pořiďte si ovce. Ovce podle Davida Nováka spasou všechno. Stačí jim pořídit jednoduchý přístřešek, nasušit na zimu seno a zajistit přístup k vodě. Například automatickou napáječku na tlakovou vodu. Kozy jsou poněkud mlsnější a některé druhy travin jim příliš nejedou. A přece jen nejsou tak otužilé jako ovce. Ale je prý s nimi větší legrace. Jsou to chytrá zvířata.

Pokud chcete kvalitní mléko, pořiďte si starší krávu, která je zkušená a povahově klidná. Pro malochov jsou vhodné menší džerzejky, mají šedou barvu a krásné tmavé oči. Váží 300 – 400 kilogramů. Dojí sice méně, zato mají kvalitní a tučné mléko. Vhodná je i klasická česká červená straka, která je zvyklá na naše podmínky.

Krávy potřebují část prostoru pro ležení, nejlépe pod střechou a s podestýlkou. Kravka musí ležet v suchu a přístřešek by měl být dobře větratelný nebo i volný, aby kráva mohla vyjít na pastvu.

Pak se odvděčí dobrým mlékem plným vitamínů z čerstvé pastvy. Doporučuje se dojení dvakrát denně po dvanácti hodinách. Na jedno podojení dá kráva 10 – 15 litrů mléka, pokud ji nenutíme ke špičkovým výkonům. Jinak je kráva schopná podojit denně až 50 litrů pomocí dojicího stroje, ale to už není nic pro malochovatele, pro které jsou důležitá spokojená a klidná zvířata. Uvázaný skot ve chlévě na řetězu David Novák nedoporučuje.

Dojení se musíte naučit

Důležité je nebát se zvířete, přistupovat k němu v klidu a s rozvahou. Vemeno se musí nejprve lehce namasírovat, aby se spustil otvírací reflex a kráva uvolnila svěrače. Pokud je vystresovaná, mléko zkrátka nepustí. Na statku v Uhersku pořádají i exkurze pro děti, které mají možnost vidět na vlastní oči, jak se dojí kráva.

Co znamená pojem jalovice

Jalovice je mladá samice, která ještě není otelená. Po inseminaci se jalovice stane březí, nosí v sobě tele. A teprve, když porodí, začíná dojit. Ale musí se k ní přistupovat opatrně. Proto je lepší pořídit si kravku starší, už rozdojenou.

Mléko pasterované a nepasterované

Čerstvé mléko v syrovém stavu je nepasterované. Dá se koupit na farmách i v automatech ve městech s označením bez pasterace a doma bychom ho měli nechat projít varem. Řada italských sýrů se ale vyrábí právě z nepasterovaného mléka. Statkář David Novák řekl, že čerstvé nepasterované mléko má protihnilobné účinky. Obsahuje laktein, který má protizánětlivé vlastnosti, které se pasterizací ztrácejí. Ale časté pití takového mléka může mít určitá rizika. Mohou se v něm objevit i škodlivé bakterie.

Soukromý zemědělec David Novák

Mléko, které koupíte v lahvi, se musí ošetřit. Šetrně se pasteruje tak, že se zahřeje na 75 stupňů na 15 sekund, poté se rychle zchladí a plní do lahví. Vše se děje velmi rychle.

Mléko ze supermarketu urazí mnohem delší trasu. Putuje nerezovými trubkami do tanků, kde se smíchá s dalším mlékem z celé oblasti a touto dlouhou nerezovou cestou přichází o důležité vitamíny.

autor: jsl
Spustit audio