Nechte se hýčkat saunovými ceremoniály

8. leden 2016

Saunování začíná v České republice boom. Vychází to z trendu dnešní doby, kdy lidé chtějí víc o sebe pečovat. Hitem se stává zážitkové saunování. I tom jsme si v rozhlasové Radioporadně povídali s Pavlem Hofrichtrem.

Pravidelná návštěva sauny zvyšuje imunitu. A ovlivňuje i pozitivně naši psychickou stránku. Můžete si díky ní zbavit bolesti svalů. Funguje jako prevence proti nachlazení, prokrvuje a pročišťuje organismus, zlepšuje spánek.

Prohřívání těla je zdravé už od dětského věku. Jít do sauny s celou rodinou vidí Pavel Hofrichter jako jednu z příležitostí, jak strávit v dnešní uspěchané době nějaký čas se svými blízkými. Ne každý saunový svět je na to ale připraven. Než vyrazíte na konkrétní místo, zeptejte se, jestli je to spíš tiché prostředí anebo naopak místo společenských setkání.

„Pravidelné saunování všem členům rodiny zajistí lepší imunitu. Vaše děti pak budou stonat mnohem méně," doporučuje Pavel Hofrichter.

Finové uzavírají v sauně obchody

V kolébce saunování ve Finsku berou lidé saunu nejen jako místo pro jejich očistu, ale i jako dobré místo pro diskusi. Ovšem pro diplomatickou. Dodržují obecný úzus, že sauna je místem klidu, kam nepatří hádky ani diskuze o problémech, které by mohly skončit rozepří. V horku a páře Finové dokonce sjednávají obchody, ladí detaily, probírají náležitosti smlouvy.

Čtěte také

Ve Finsku je často sauna také součástí bytu. Tamější ženy dříve v sauně dokonce rodily, protože to byla nejčistší místnost v domě. Pokud přijdete na návštěvu do finské rodiny, s největší pravděpodobností budete pozváni i do sauny.

Sauna jako zážitek

Pobyt v sauně příznivě působí na naši pokožku. Díky vysoké teplotě se naše tělo zahřeje, spolu s potem z nás odchází toxiny. A protože jsou póry v kůži více otevřené, mizí škodlivé látky i z hlubších vrstev. Chcete-li tento účinek umocnit, zkuste saunový peeling. Kůže je pak hladká a hebká, zbavená toxinů, odumřelých vrchních buněk.

Čtěte také

„Jsou to nové procedury, se kterými se setkáváme především při zážitkovém saunování," říká Pavel Hofrichter a doporučuje zkusit tzv. saunový ceremoniál. Saunér polévá rozpálené kameny v prohřívárně, tím se vytvoří pára, která se rozhání ručníkem. Pocení je potom mnohem silnější. „Navíc je to doplněné nějakou show nebo divadlem," uvádí Pavel Hofrichter. Během takového programu se používá aromaterapie. Ke slovu se dostává kosmetika. Například bahno nebo medové přípravky. „Není to jen pro dámy. I pánové ocení takový solný peeling," myslí si Pavel Hofrichter.

Sauna po sportu

Jdete běhat, plavat nebo se projet na kole? Pokud na to navážete právě saunou, uděláte pro své tělo to nejlepší. Ale pozor, pakliže podstoupíte-li namáhavý sportovní výkon, zajděte do sauny až po dostatečném odpočinku, nejlépe až druhý den.

Mnohé sauny navíc nabízejí možnost objednání masáže. Je to skvělá kombinace. „Svaly jsou po prohřátí povolené a masáž je efektivnější," vysvětluje Pavel Hofrichter.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.