Neházejte flintu do žita. Zdravotní cvičení vás postaví na nohy

27. červenec 2016

Zdravotní cvičení pomáhá obnovovat správné držení těla a rovnováhu. V praxi to znamená, že díky němu i ve vyšším věku zvednete ruce nad hlavu, dokážete volně otáčet hlavu a bez problémů chodit do schodů. Proč pravidelně cvičit ve vyšším věku vysvětlila lektorka Gabriela Kristlová.

Jestli vás s přibývajícím věkem začne vaše tělo bolet a stávkovat, máte dvě možnosti. Buď půjdete k lékaři a začnete léčit své neduhy léky, nebo se rozhodnete pro sebe něco udělat. To zázračné „něco“ znamená se hýbat. Není nutné lámat sportovní rekordy. Naopak, to může často ještě člověku přitížit. Kouzelným lékem pro vaše tělo je zdravotní cvičení.

„Pohyb je všemocný. Věřte tomu, že se vám za něj tělo bohatě odmění,“ říká cvičitelka Gabriela Kristlová. V každém městě najdete odborně vedené hodiny. Začíná se od chodidel, přes pánev směrem vzhůru.

Čtěte také

Celý pohybový aparát je to důmyslně propojen. Bolavé rameno nebo krk můžeme mít řadu příčin. „Může to být bolest od zablokovaného krčního obratle nebo z přetížené ruky. Tím, že se začne od nohou, tělo se postupně nastaví do správného držení a přestane bolet,“ vysvětluje Gabriela Kristlová.

Dohled občas potřebuje každý

Odborný dohled je důležitý. Stejně tak, jako seznámit cvičitele se zdravotním stavem. „Mezi nejčastější potíže patří vyhřezlé plotýnky, ztuhlá ramena a kyčle. Někdy proto používáme při cvičení nejrůznější kompenzační pomůcky,“ uvádí Gabriela Kristlová.

Pokud dáváte před tělocvičnou přednost soukromí, cvičte si doma. Každý den 10 minut. Ale jednou za čas zajděte za odborníkem, ať zkontroluje, jestli provádíte jednotlivé cviky správně.

Čtěte také

Ať už cvičíte kdekoliv, nečekejte zázraky hned. „Je to běh na dlouhou trať. Výsledky se objeví za půl roku až za rok. Podle toho, jak často cvičíte,“ říká Gabriela Kristlová.

Zbavte se svých handicapů

Jak vám zdravotní cvičení pomůže konkrétně? „Jedna moje klientka jezdí na kole. Dřív na každé křižovatce zastavila, slezla z kola a musela natočit celé tělo, aby se rozhlédla. Po dvou letech cvičení může zase volně otáčet hlavou na obě strany. Druhá klientka nedokázala svou paži zvednout nad hlavu. Po půl roce je na tom mnohem lépe,“ uvádí Gabriela Kristlová.

Běhání není pro každého

Jakým dalším sportům se věnovat ve vyšším věku? Ideální je chůze nebo plavání. Naopak, pokud jste nikdy neběhali, nezačínejte s tím na stará kolena. Vaše klouby na to nejsou a už ani nebudou stavěné.

„Dále mohu doporučit tzv. terapeutickou jógu, která vychází ze správného držení těla a z vývojové kineziologie. Vlastně si hrajeme na to, když jsme byli malí,“ vysvětluje Gabriela Kristlová. Stejně jako kojenci se přetáčí ze strany na stranu a postupně se učí zapojovat ty správné svaly.

autor: PRO
Spustit audio