Nemáte zaměstnání? Hledejte pomoc na úřadu práce

28. srpen 2015

Úřad práce má v naší republice 250 kontaktních pracovišť. Jeho úkolem je pomoct lidem bez zaměstnání se vstupem nebo co nerychlejším návratem na trh práce. Řekla v Radioporadně Českého rozhlasu Pardubice Mgr. Tatána Krejčíková z krajské pobočky v Pardubicích.

V případě, že člověk přijde o práci, měly by jeho první kroky vést právě na úřad práce. Pokud osobně požádá o zprostředkování vhodného zaměstnání příslušné kontaktní pracoviště, v jehož správním obvodu má bydliště, stane se uchazečem o zaměstnání. Na úřadu práce by měli lidé žádat především o zprostředkování zaměstnání, nikoli jen o podporu v nezaměstnanosti. Také není možné požadovat zařazení do evidence uchazečů o zaměstnání jen proto, aby člověk splnil podmínku pro poskytnutí sociální dávky nebo se nemusel starat o platbu zdravotního pojištění. A takových případů je bohužel hodně.

Dnešní doba vyžaduje rychlé akce a rozhodování. Technologie se vyvíjejí raketovou rychlostí a požadavky zaměstnavatelů rostou. Někdy zkrátka není možné dělat celý život to, co člověk vystudoval a změny přicházejí. Když ztratíte zaměstnání, je na místě začít hledat nové působiště okamžitě, pokud možno už ve výpovědní době. Může se vám totiž stát, že než nové místo najdete, uplyne i několik měsíců. Výběrová řízení nejsou ve většině případů otázkou jednoho dne.

Kromě tradičních způsobů, jako je pročítání inzerátů v tisku či dotazování se v podnicích, existují i další možnosti. Každé pracoviště úřadu práce zveřejňuje seznam volných pracovních míst v daném okrese na nástěnce. V prostorách úřadu práce jsou bezplatně dostupné také informační kiosky a počítače. Jejich prostřednictvím si můžete projít aktuální přehled volných pracovních míst, integrovaný portál MPSV a bezplatně se přihlásit na internet. Na stránkách tohoto portálu můžete navíc umístit i svůj profesní životopis.

Moderní formy hledání práce

Pokud se zaregistrujete na integrovaný portál MPSV, můžete si například nechat posílat informace o volných pracovních místech e-mailem nebo prostřednictvím SMS. Každé ráno obdržíte aktuální seznam nových pozic podle předem zadaného výběru.

Služby úřadu práce v Pardubicích

Na pardubickém úřadu práce vám pomohou sepsat životopis, motivační dopis a připraví vás na přijímací pohovor u zaměstnavatele. Nabízejí i poradenství pro osoby se zdravotním postižením a psychologické poradenství.

autor: jsl
Spustit audio