Nemůžete přečíst malá písmena? Pomůže vám optometrista

8. říjen 2015

U optometristy nejčastěji hledají pomoc lidé, kteří přestávají vidět malá písmena. Do optiky přicházejí ve věku kolem čtyřicítky. Od optometristky Markéty Sasínové jsme se dozvěděli, co všechno má takový optometrista v popisu práce.

Kdo je optometrista

Optometrista je vysokoškolsky vzdělaný odborník, který získává bakalářský a následně magisterský titul studiem v oboru Optika a optometrie na přírodovědecké nebo lékařské fakultě. Je to pracovník, který se specializuje na vyšetření zraku, doporučí vám vhodné zrakové pomůcky a pomůže i s výběrem a aplikací kontaktních čoček. Pokud hůř vidíte na malá písmena nebo naopak nepřečtete číslo na právě přijíždějícím autobusu, stačí zajít do optiky. Její součástí většinou bývá optometrista. Dá se říct, že je takovým mezistupněm mezi očním optikem, který zhotovuje optické pomůcky a pomáhá s jejich výběrem a očním lékařem, který léčí onemocnění očí.

Optometrické vyšetření není hrazeno pojišťovnou a většinou si za něj optometrista účtuje kolem tříset korun. Pokud si ale v dané optice zakoupíte brýle, vyšetření zraku se většinou neúčtuje.

Jak vypadá vyšetření u optometristy

Optometrista si s vámi nejprve popovídá, aby zjistil souvislosti ohledně vašeho špatného vidění. Ověří, jaké brýle nebo čočky nosíte a jak s nimi vidíte. Pomocí automatického refraktometru změří zrak. Tento přístroj ale poskytuje jen orientační údaje o refrakčním stavu oka. Pak se ještě měření upřesňuje pomocí sklíčkování. To nemůže být nahrazeno žádným přístrojem. Po vyšetření vám optometrista sdělí, k jakému došel závěru a nabídne vám vhodnou optickou pomůcku k odstranění refrakční vady. Pokud je vada vašich očí komplikovanější, doporučí vám návštěvu a konzultaci u očního lékaře. Optometristka Markéta Sasínová doporučuje návštěvu u očního lékaře jako prevenci každé dva roky.

Optometrista nemůže určovat diagnózu onemocnění a následně léčit. Také nevyšetřuje děti do 15ti let.

Tradice v zahraničí

Profese optometristy má velmi dlouhou tradici hlavně v západních zemích. S tradicí je spojená i jejich prestiž. Léčení očí se věnují lékaři, ale měření zraku je plně v moci optometristů. V ideálním případě je dobré, když obě skupiny úzce spolupracují a vzájemně se doplňují.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.