Nemůžete usnout? Zkuste naplnit ponožku fazolemi a dejte si ji pod hlavu

12. červenec 2017

Není to legrace. A i když na zázraky nevěříte, za vyzkoušení nic nedáte. Stačí naplnit ponožku jemnými tvrdými fazolemi, ponožku zavázat na uzel a uprostřed ještě oddělit gumičkou. Vznikne tvar podobný tomu, jako byste do ponožky vložili dva tenisové míčky a předělili je gumičkou. Tomu, co vznikne, se říká klidový bod, laicky sněhulák. A co s ním?

Pokud nemůžeme usnout, lehneme si na záda, nejlépe na rovnou podložku, a dáme si takto naplněnou ponožku pod spodinu lebeční. Tedy o něco výš, než je šíje. Za chvíli bychom měli cítit uvolnění. Tato metoda se jmenuje CV4. Působí totiž na čtvrtou mozkovou komoru. Pokud jsme uvolnění, začneme koukat tzv. do blba. A právě tento efekt naplněná ponožka fazolemi tlačící na spodinu lebeční vyvolává. „Když nemůžeme usnout, je to spolehlivá metoda, jak vypnout a celkově se zklidnit,“ potvrzuje kraniosakrální terapeutka Lucie Uhlířová.

Kraniosakrální terapie

Lucie Uhlířová pomáhá lidem najít hlubší uvolnění a odstranit často neřešitelné zdravotní problémy, jako jsou třeba migrény, deprese, bolesti zad. Také radí, co všechno by člověk měl změnit v životě, aby našel cestu k sobě a vrátil se do rovnováhy a pocitu radosti. „Radost je ve vás. Není nikde mimo. Proto dejte radosti a úsměvu příležitost v každé volné chvíli,“ radí terapeutka.

Kranioskrální terapie používá mnoho technik, z nichž nejdůležitější je uvolnění fascií. „Fascie jsou jemné blány obepínající svaly. Ty drží orgány na svém místě a propojují tělo jako celek,“ vysvětluje terapeutka.

U dětí se tato technika využívá například při bolestech břicha, kdy je stažená fascie v oblasti střev a střeva nemohou dobře fungovat. Metoda je užitečná i při klasických problémech jako jsou bolesti hlavy nebo zad. Tato jemná masážní technika se také používá u velmi starých lidí, aby se lépe vyrovnali s příchodem smrti.

Kraniosakrální jóga

„Tělo se nemůže jen donekonečna uvolňovat. Proto jsme úspěšně zkusili k jemným masážím přidat i cvičení, aby se tělo zpevnilo. Nejlepší terapie je přece ta, kterou si můžeme aplikovat sami. Je to kraniosakrální jóga. Při tomto druhu jógy používáme speciální pumpování a posilování. Jsou tam samozřejmě i prvky, které se cvičí v klasické józe. Ale nohy za krk si nestrkáme,“ usmívá se Lucie Uhlířová.

„Na začátku cvičení si lehnete na klidový bod, tedy na fazole v ponožce a vnímáte svoje tělo, které se postupně zklidňuje. V tu chvíli vlastně prožíváte takový sen o pohybu. Mysl se začne starat o to, jak vám je, jak se cítíte. To často vůbec během dne nevnímáme. Není to ta gymnastika, ale klidovější cvičení,“ dodává Uhlířová.

Pokud vás zajímá, jak takové cvičení vypadá, přijďte 19. srpna do pardubického centra Kosatec. Při příležitosti sportovního olympijského parku si může kraniosakrální terapii vyzkoušet každý. Lucie Uhlířová s kolegy teď plánuje kurzy kraniosakrální jógy i pro vozíčkáře.

autor: jsl
Spustit audio