Nenechte se týrat svými blízkými! S řešením domácího násilí pomůže Intervenční centrum

12. listopad 2014

Posláním Intervenčního centra SKP-CENTRUM je umožnit osobám ohroženým domácím násilím dosáhnout na možnost ukončení násilného chování. Poskytuje odbornou pomoc a podporu v sociální, psychologické a právní oblasti.

Cílem je vyřešit krizovou životní situaci a pomoci vrátit se k běžnému životu bez násilí. O domácím násilí mluvila v Radioporadně koordinátorka Iva Bandžuchová.

Centrum nabízí své služby osobám starší 16 let, kterou jsou ohrožené násilným chováním ze strany osob blízkých nebo osob žijících s nimi ve společném obydlí. Poskytuje poradenství i jejich příbuzným a známým, kteří chtějí vědět jak postupovat v krizové situaci.

Co je domácí násilí

„Je to donucovací chování, kdy jedna osoba ovládá osobu druhou. O domácím násilí mluvíme, když je to opakované a dlouhodobé chování. Je tam jasně dané rozdělení rolí. Nejde tedy o nějaké italské manželství. A místem je dům, chata auto, proto mluvíme o násilí domácím. Je to privátní místo bez společenské kontroly,“ specifikuje Iva Bandžuchová.

O domácí násilí se jedná když někdo z vašich blízkých
  • vám fyzicky ubližuje nebo ničí vaše věci

  • opakovaně vás uráží a ponižuje

  • zamezuje vám styk s přáteli a rodinou

  • kontroluje vaše finance

  • nutí vás přes váš odpor k sexu

„Může to být například maminka na mateřské dovolené, kterou týrá manžel. Násilník má kontrolu nad penězi. Žena mu musí hlásit každou korunu. Je sociálně izolovaná a nemůže chodit, kam chce. Jsou jí kontrolovány emaily, sms zprávy,“ říká Iva Bandžuchová. A dodává, že jak násilníkem, tak obětí, může být prakticky kdokoliv.

Klienti se většinou dostanou do intervenčního centra, pokud u nich v rodině dojde k tzv. vykázání policie ČR. Vykázání trvá deset dní. Jakmile k němu dojde, policie do 24 hodin informuje centrum a to pak následně kontaktuje oběť a nabídne jí své služby.

„Často to probíráme po telefonu. Hledáme řešení každému na tělo. Během těch deseti dnů má možnost ohrožená osoba podat k soudu návrh na předběžné opatření, pokud chce to vykázání prodloužit o další měsíc,“ uvádí Iva Bandžuchová. Intervenční centrum své služby nabízí. Nikoho do ničeho nenutí. A zachovává na přání anonymitu klientů. Kontaktovat centrum může kdokoliv, kdo mám pocit, že se ho problém domácího násilí týká nebo někoho z jeho okolí.

Senioři v ohrožení

Stále více se objevuje tzv. mezigenerační násilí. Velkou roli hraje v těchto případech závislost, sociální izolovanost a nedostatek sebedůvěry, případně dlouhodobé onemocnění.

„Velmi rizikový je návrat dospělých dětí k rodičům. Musí si na sebe znovu zvykat a problémy nastávají poměrně rychle,“ říká Iva Bandžuchová. Formy násilí jsou různé. Fyzické jako facky, strkání, tahání. Psychické jako zastrašování, hrozby, ponižování. Objevuje se i odpírání mezilidských kontaktů. K násilí patří i zanedbávání základní hygieny, neochota zařídit lékařskou pomoc a zanedbávání výživy.

Dalším problémem je ekonomické násilí, kdy si dospělé děti neustále chodí pro peníze ke svým rodičům. Ti často tvrdí, že jim své úspory nebo důchod odevzdávají dobrovolně. Bojí se přiznat pravdu.

„Říkají, že splácí staré dluhy, nebo že si ukládají u dětí peníze na pohřeb. Senioři také mají pocit, že když svůj dům nebo byt přepíší na své potomky, bude o ně pak postaráno. Opak je bohužel pravdou,“ říká Iva Bandžuchová.

Na takové násilí většinou upozorní někdo z okolí. Senioři se za svůj problém často stydí.

„Co tomu řeknou lidi, proč bych měla udávat svého syna nebo dceru,“ na to podle Ivy Bandžuchové staří lidi myslí. A navíc se domnívají, že chyba je na jejich straně.

„Stále jim opakuji, že chyba je v násilné osobě! Nikdo si nemůže vybíjet vztek na svých rodičích,“ zdůrazňuje Bandžuchová. Často to bývají sousedé, kteří zavolají do intervenčního centra, že se za jinými dveřmi něco děje.

„Jedna paní spala dva měsíce ve sklepě, protože jí její syn nechtěl pustit domů. Ona by to sama nikdy nenahlásila. Vyřešila to až sousedka, která to ohlásila na policii,“ mluví o skutečném případu Iva Bandžuchová.

Co nabízí intervenční centrum

  • zorientovat se v možnostech řešení obtížné situace

  • sestavit bezpečnostní plán

  • pomoc se sepsáním právních dokumentů

  • psychologické poradenství

  • zorientovat se v systému sociálních služeb

  • zprostředkování dalších služeb jako je lékař, azylové ubytování apod.

  • doprovod na úřady a policii

autor: PRO
Spustit audio