Nenechte se zaskočit násilným přepadením. Braňte se

29. září 2015

Málokdo z nás si připouští, že by se mohl stát obětí fyzického napadení. Přestože z médií víme, že se takové věci kolem nás dějí. Lepší je ale být připraven. Jak na to? V rozhlasové Radioporadně více řekl zkušený trenér sebeobrany Ján Grulyó.

„Bohužel nežijeme v bublině, kde je všechno v pořádku. K útokům dochází. Měli bychom být na to připravení," doporučuje Ján Grulyó.

Rozdělte si svět na zóny
  • Zelená zóna – jsem u sebe doma v bezpečí, nemůže se mi nic stát

  • Oranžová zóna – opustil jsem bezpečí domova, nastražím všechny své smysly a všímám si, co se kolem mě děje

  • Červená zóna – zaregistroval jsem, že se něco děje a hrozí potenciální nebezpečí, jsem připraven reagovat

Jste snadný cíl?

Už to, jak se po ulici pohybujeme, o nás něco říká. Postavením těla říkáme útočníkovi, kolik s námi bude mít práce. Jak se pozná snadná oběť? „Ohlíží se za sebe, je nejistá, klopí zrak," říká Ján Grulyó. A zároveň varuje před příliš sebevědomím vystupováním. To totiž také přitahuje potíže. „Pokud jste nad věcí, nemáte přehnané sebevědomí a víte, co umíte, protivník to vycítí a ke konfliktům nedochází," uvádí Ján Grulyó.

Myslete dopředu

Myslete na prevenci. Pokud denně chodíte nějakým odlehlým místem nebo po tmě, měli by vaši blízcí vědět, v kolik hodin vás mají doma čekat. Hlaste se, že jste v pořádku dorazili domů. „Vybírejte si osvětlené cesty, nejlépe sledované kamerovým systémem," říká Ján Grulyó. Dívejte se před sebe. Když uvidíte, že na vaší straně ulice je nějaký hlouček podnapilých osob nebo někdo, kdo se jeví podezřele, raději přejděte na druhou stranu ulice. „Není dobré se ani setkávat s pohledem s těmito lidmi. Mohli by si to vykládat jako navázání kontaktu a výzvu," upozorňuje Ján Grulyó.

Čtěte také

Mějte po ruce mobilní telefon. Můžete mít už předvoleno nějaké číslo, abyste se případně nezdržovali hledáním kontaktu. Praktický je i nějaký obranný prostředek jako pepřový sprej nebo paralyzér. Těžký svazek klíčů vám může také případně posloužit.

Signálem, že není něco v pořádku je vzdálenost. „Pokud se bezdůvodně vzdálenost mezi vámi a podezřelou osobou zkracuje, berte to vážně," varuje Ján Grulyó. Jestli se necítíte dobře, když za vámi delší dobu někdo jde, zastavte se na osvětleném místě, někomu zavolejte a počkejte, až dotyčný kolem vás přejde.

Nejdůležitější je psychika

Základům sebeobrany se naučíte doma jen těžko. Na internetu sice najdete videa s různými chvaty, ale základem je nácvik modelových situací. Na tréninku si je zkusíte stokrát. To, že si osvojíte techniku, je ale druhořadá záležitost. Na prvním místě je, že si vycvičíte psychiku, kterou budete potřebovat v extrémní situaci nejvíc.

„Začínáme pozvolně. Od prvních kroků k razantní akci. Jde o techniky, které působí bolest, aby oběť po ochromení útočníka mohla utéct do bezpečí," říká Ján Grulyó. Čím víc budete trénovat, tím lépe si všechno váš mozek uloží a naučí se reagovat automaticky.

Co je podle zákona nutná sebeobrana? Jak se bránit, když má útočník v ruce nůž? Poslechněte si záznam celého pořadu.

autor: PRO
Spustit audio