Nepřeceňujte své síly, apeluje horská služba

22. leden 2015

Než se ale vydáte za zimními radovánkami, dobře se připravte už v nížině. Doporučuje vám to náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar, který byl hostem naší Radioporadny.

„My máme také rádi lyžování. A jsme rádi, když se lidé vydají na hory,“ říká za horskou službu Josef Hepnar. Podle něj, kdo se dobře připraví doma, dělá dobře. Zabalte si funkční prádlo, kvalitní oblečení. Pokud jedete na lyže, nechte si je zkontrolovat v odborném servisu.

„Nejdůležitější je přilba na hlavu. Úrazů hlavy je hodně. Od té doby, co lyžaři jezdí s přilbou, hodně se to zlepšilo. Především u dětí to považuji za důležité,“ upozorňuje Josef Hepnar. V případě, že jedete autem, nezapomeňte na zimní výbavu i pro svůj vůz.

Největší chybou je přeceňování svých sil

Až se před vámi rozprostřou horská panoramata, možná budete hned chtít stát na vrcholu a brázdit sjezdovku. Ale nenechte se unést a zvažte svoje fyzické možnosti.


Zajímá vás, jak jezdíte rychle?
Zajeďte si do Červené Vody. Na sjezdovce na Bukové hoře je radar. Běžná je rychlost okolo 60 až 70 km v hodině.

„Největší chybou je, že lidé přeceňují svou fyzickou sílu a schopnosti. Lanovky vyvezou nahoru kohokoliv. A tím pádem se na svah dostane i slabší lyžař. Proto je větší nárůst zranění u začátečníků,“ varuje Josef Hepnar. U lyžařů nejčastěji horská služba řeší zranění kolene a u snowboardistů hlavně poranění zápěstí.

„Dnes jsou lidé docela všímaví. Když vidí, že došlo k nějakému úrazu na sjezdovce, zastaví a zeptají se, jak je to vážné a případně nás hned zavolají k nám na číslo 1210. Vlekaři na nás mají přímé spojení vysílačkou,“ říká Josef Hepnar.

Bezpečně na běžkách

Horská služba ale nezasahuje jenom na sjezdovkách. Přijede na pomoc všude, kde je potřeba. Naštěstí běžkaři jsou obecně opatrnější a nepotřebují zachraňovat příliš často.

Běžkaři v upravené stopě

„Úrazy se objevují, když jsou trasy zledovatělé. Při pádu to odnáší kolena, často dochází k vykloubení ramene,“ uvádí Josef Hepnar.

Přejezd horského hřebenu na běžkách patří k nejkrásnějším zimním zážitkům. I tady platí, že si to užijete, pokud se dobře připravíte. Než vyrazíte, zjistěte si, jak je aktuální předpověď počasí.

„Najednou se za horou objeví nějaký mrak, prudce se ochladí a začne sněžit. Musíte na to být připravení. Psychicky i mít vhodné oblečení,“ radí Josef Hepner. A vezměte si také jídlo. Na hřebenu žádné kiosky s občerstvením nenajdete.

Telefonní číslo na horskou službu: 1210

Deset pravidel pro lyžaře a snowboardisty

1. berte ohled na ostatní lyžaře

2. jezděte s přiměřeným odstupem a svou rychlost jízdy přizpůsobte situaci kolem vás

3. při předjíždění zvolte svou jízdní stopu tak, abyste lyžaře před vámi neohrozili

4. předjíždět se může seshora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem

5. pokud se rozjíždíte, přesvědčte se, že je to bezpečné

6. pokud zastavujete, udělejte to na přehledném místě

7. ten, kdo stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě

8. respektujte značení a signalizaci

9. při úrazech je každý povinen poskytnout první pomoc

10. každý, ať svědek, nebo účastník, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje
autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.