Nespěchejte se zazimováním muškátů a begonií. A nezapomeňte je co nejdřív pohnojit

16. říjen 2017

Všechny stálezelené květiny držte venku co nejdéle. Důležité je hnojení, zakrácení a postřik proti škůdcům. Jedná se o fuchsie, pelargonie, begonie, ale i oleandry, vavříny a další stálezelené rostliny, radí zahradník František Hlubocký.

Proč je v říjnu tak důležité hnojení? Během října a začátkem listopadu totiž nejvíc narůstají podzemní části rostlin, ať už to jsou hlízy, kořeny nebo cibule. Mohou za to chladné noci a teplé dny, kdy rostlina jakoby cítí, že je nejvyšší čas získat sílu a odolnost.

„Pokud necháte rostlinu co nejdéle venku a řádně ji pohnojíte, uvidíte, že se vám na jaře odmění,“ říká pardubický zahradník František Hlubocký. Begonie nechte klidně venku do začátku listopadu. Ale ochraňte ji před prvními mrazíky, na ty je právě begonie náchylná.

Jiřinám naopak nevadí, když nadzemní část spálí první mráz. Až budete hlízy vybírat, nechte je nejprve oschnout v teplejší místnosti, aby vám neshnily.

Polštářovitá letnička Lobelia erinus v kombinaci s červenými muškáty

Také bylinky, které zazimováváte, jako je například rozmarýn nebo vavřín (bobkový list), nechte venku co nejdéle. Před uklizením je ostříhejte a nasušte si na koření. Rozhodně je na zimu neschovávejte do nevytápěného skleníku. Teplota tam je ve dne a v noci velmi rozdílná, a to může rostliny zahubit. Lépe jim bude v chladné a suché místnosti, v chodbě nebo na verandě.

Čím hnojit

Použijte určené pro podzimní hnojení, většinou bývá tak i označeno. Je potřeba používat hnojiva, která obsahují přebytek draslíku a hořčíku, která podporují odolnost a vyzrávání. Postřik proti škůdcům provádějte v teplejších podzimních dnech, v zimě už tak nezabírají.

Pohnojit a zalít by se měly nejen rostliny určené k zazimování, ale i rostliny na záhonech, včetně rododendronů a azalek. Právě rododendrony, které mělce koření, se vám odmění za to, když k nim před zimou přihrnete směs rašeliny, hrabanky a drceného materiálu.

Dobrá rada na závěr

Úplně nejdůležitější je vydatná zálivka zahrady před zimou. Staří zahradníci nejméně dvakrát během listopadu nalili kbelík vody ke každé rostlině, aby se pořádně před zimou napila.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.