Nesvádějte problémy se zuby na geny. Za všechno může správné čištění

21. září 2015

Každý z nás může mít dokonalý chrup. Nebude vás to stát balík peněz, ale pravidelnou a pečlivou domácí péči. Je to jenom na vás. Říká dentální hygienistka Iva Seinerová, host rozhlasové Radioporadny.

„Lidé si většinou začínají čistit pořádně zuby až v momentě, kdy se objeví větší problém,“ popisuje své zkušenosti Iva Seinerová a zdůrazňuje, že nejdůležitější je prevence od útlého věku. Už malé miminko zvykáme, že mu rodiče sahají do pusy a čistí první zoubky. Nemusí to být hned kartáčkem, stačí kousek gázy nebo plínky. „Později přecházíme na kartáček. Teeneagera pak seznámíme s dentální nití a mezizubním kartáčkem,“ doporučuje Iva Seinerová.

Děláte to správně? Odhalí vás test

Máte pocit, že jsou vaše zuby dokonale čisté? Otestujte si je indikátorem zubního plaku. Koupíte ho volně v lékárnách. Je to vodička, která barevně označí místa, kde zub není dostatečně očištěn.

Čtěte také

„V ordinaci indikátor používám v případě dětí a adolescentů, abych jim názorně ukázala, jestli je jejich péče dostatečná,“ vysvětluje Iva Seinerová. Místa, kde je plak starý den, jsou zbarvená do růžova. Starší plak chytí modrou barvu. „Přesvědčím tím rodiče, že zuby jejich dětí nejsou dokonale vyčištěné a tím pádem jim hrozí zubní kazy a záněty dásní,“ dodává Iva Seinerová.

Výběr kartáčku je klíčový

V drogériích si můžeme vybrat z desítek kartáčků na zuby ve velmi širokách cenových relacích. Čím se řídit při výběru? „Rozhodně nekupujte kartáčky, které mají nějaké plastové štětiny a destičky,“ varuje Iva Seinerová. V současné době se také upouští od trendu nejměkčích kartáčků. Jejich vlákna se příliš rychle opotřebí a čištění není tak důkladné. „Preferujte rovně střižené a spíš měkčí kartáčky,“ dává obecnou radu Iva Seinerová. Dobrý je také ergonomický tvar rukojeti, který podporuje správný úchop a tedy i vhodný úhel čištění.

Pamatujte na to, že zub má několik stran. Nezapomínejte na vnitřní plošky. Na mezizubní prostory používáme dentální nit. Na postranní stoličky mezizubní kartáčky. „Existují různé rozměry, protože každý máme jiné zuby. Nedělejte nic na sílu a najděte si optimální velikost, která prostor vyčistí, ale nezraní,“ říká Iva Seinerová.

Od zubní pasty zázraky nečekejte

Zubní pasta je pouhý kosmetický doplněk. I kdyby vám na obalu výrobce sliboval cokoliv, berte to s rezervou. Pasta je důležitá, protože obsahuje fluorid a navoní nám ústa.

Kdy si čistit zuby?

Méně než půl hodiny před jídlem a půl hodiny po něm zuby nečistíme. Jídlo nám rozhodí pH v ústech. Počkáme, až se opět stabilizuje, jinak si poškodíme sklovinu.

Největší problém je ráno. Většina z nás si zuby čistí bezprostředně po snídani. „To je snad lepší si vypláchnout pusu vodou a zuby si pak přejet až v práci,“ myslí si Iva Seinerová.

Problematické jsou kyselé potraviny. Pokud jste večer popíjeli víno, opět se vypláchněte ústa pouze čistou vodou, která neutralizuje. Řádné čištění nechte raději na ráno.

autor: PRO
Spustit audio