Nová internetová poradna nabízí pomoc teenagerům

25. říjen 2016

Děti a dospívající mládež není na své problémy sama. Pomocnou ruku jim podává Free klub Pardubice. Kdo se nechce svěřovat osobně, může využít novou internetovou poradnu. Poradí zkušení sociální pracovníci. Více k tématu v rozhlasové Radioporadně řekla Šárka Mrázková z SKP Centra Nízkoprahového zařízení pro děti a mládež.

Je to klub pro děti ve věku 6 až 26 let. Denně má otevřeno od 13 do 17 hodin. Pomáhá dětem, s čím je potřeba. „Mohou to být domácí úkoly, problémy s rodinou nebo kamarády, cokoliv co je zajímá a trápí,“ vysvětluje Šárka Mrázková.

Není to zařízení jen pro děti ze sociálně slabých rodin. I děti z dobrého zázemí mají své potíže, například se mohou setkat s šikanou ve škole. „Spolupracujeme se školami, aby o nás děti věděly a mohly nás kontaktovat,“ říká Šárka Mrázková. O klubu žáky také informují výchovní poradci a školní psychologové.

Domácí úkoly i sex

Sociální pracovníci se snaží děti vést tak, aby se naučily své problémy řešit samostatně. „Zkoušíme modelové situace, mluvíme o tom,“ dodává Šárka Mrázková. Když se jedná o závažnější potíže, nasměrují děti k odborníkovi nebo ho k němu i doprovodí.

Čtěte také

Nejsilnější věkovou skupinou, která nízkoprahové zařízení využívá je 10 až 17 let. „Středoškoláci neřeší tak ani školu, jako spíš svoje lásky, sex, vztahy s rodiči a svou budoucnost,“ vyjmenovává Šárka Mrázková.

Nová internetová poradna

Před dvěma týdny SKP centrum spustilo pro mládež novou internetovou poradnu. „Je to další způsob jak se dostat k dětem. A právě kybernetický prostor je jimi velmi využívaný,“ zdůvodňuje vznik služby Šárka Mrázková. Kdo má zájem, vyplní jednoduchou registraci přes emailovou adresu. Účast je ale anonymní. Mladý klient vidí, který pracovník je právě on-line a pokud je mu sympatický, může si s ním chatovat.

Webové stránky ale nenabízí jenom možnost řešit své problémy. Doplňují je články zaměřené na témata, která jsou teenagerům blízká. Každý týden se objeví tři až čtyři novinky. „Plánujeme do psaní článků do budoucna zapojit samotné děti,“ říká Šárka Mrázková.

Co mají na starosti sociální pracovnice v terénu? Co dětem doma často chybí? Poslechněte si záznam rozhlasové Radioporadny.

autor: PRO
Spustit audio