Nudíte se při cvičení? Zkuste se zavěsit na kruhy a šály

12. září 2016

Nebaví vás stereotypní sestavy v tělocvičně, a přesto se rádi hýbete? Zkuste něco netradičního. Cvičení na kruzích nebo na šálách vám pomůže získat výbornou fyzičku a je zábavné. Co všechno tento druh cvičení přináší v nám rozhlasové Radioporadně řekly lektorky Jaroslava Topolská a Barbora Ročňová.

Představte si ze stropu zavěšenou nerezovou obruč. Co se tak na ní vyhoupnout a vyzkoušet vzdušnou akrobacii? „Úkolem číslo jedna je se na obruč dostat. Potom na ní vyzkoušet různé pozice sezení a ležení,“ říká Barbora Ročňová. Když se naučíte prvky, už můžete vytvořit choreografii. Nemusíte se bát, že spadnete dolů. Obruč si nastavíte vysoko podle svého pocitu jistoty. „Je to vlastně takový tanec na kruzích,“ popisuje cvičení Barbora Ročňová. V tělocvičně najdete obruče nejrůznějších velikostí, abyste se do ní pohodlně vešli.

Začíná se na zemi

Bára Ročňová cvičí na kruzích

Také šály jsou pevně zavěšené ze stropu. Jsou vyrobené ze speciální látky, široké dva metry a do půlky je rozdělená na dvě části. „K akrobacii na šálách je vhodný vysoký strop. Pokročilé tanečnice totiž zkouší i volné pády,“ říká Jaroslava Topolská. Strach mít ale nemusíte, při obou druzích cvičení jsou na podlaze připravené měkké matrace na případné pády. „Navíc se začíná právě na zemi. Než se dostanete do vyšších pater,“ chvíli to trvá, vysvětluje Jaroslava Topolská.

Samozřejmě udržet se ve vzduchu není jednoduché. Obecně se dá říct, že akrobacie na šálách je náročnější a chce to v začátcích větší trpělivost. je potřeba se naučit tzv. úvazy, abyste mohli bezpečně přehmátnout. Na obruči se sedí, takže první úspěchy přijdou mnohem rychleji. Je jedno, jestli máte větší váhu nebo jste začátečníci. Všechno se postupně naučíte. „Není problém, aby do kurzu přišel i člověk bez sportovní minulosti,“ uvádí Barbora Ročňová s tím, že každý má svoji vlastní rychlost postupu.

Čtěte také

Co vám může zmíněné cvičení přinést? „Hlavně dobrý pocit,“ směje se Jaroslava Topolská. Po běhání se hubne, po posilování rostou svaly. Pravidelný trénink na kruzích nebo šálách vám dodá hlavně sílu, flexibilitu a balanc.

Cvičení na kruzích

Pokud máte chuť to vyzkoušet, poslechněte si záznam Radioporadny. Dozvíte se, jak přesně taková lekce na kruzích a šálách vypadá. Co mají tanečnice na sobě. Jestli při akrobacii poslouchají hudbu.

Čtěte také

autor: PRO
Spustit audio