O opravdové mleté maso v našich obchodech téměř nezavadíte

2. březen 2015

Pokud si totiž půjdete do supermarketu koupit balené mleté maso, s největší pravděpodobností si domů odnesete masný polotovar.

Mleté maso, na které klade legislativa jasné a přísné požadavky, najdete v naší zemi pouze v jediném obchodním řetězci. Pokud do něj výrobce přidá další ingredience a přídatné látky, jde už o pouhý polotovar.

Kupující má v tomto případě velice jednoduchou volbu. Přečíst si jednotlivé ingredience na etiketě. Čím je jejich výčet delší, tím je obsah balíčku méně kvalitní. Pohled na etiketu jasně napoví, zda jde o čisté maso nebo pouze o hmotu, která ho jenom připomíná.

Neznamená to ale, že masný polotovar je vždy nekvalitní a jeho nákup riskantní. Jaká je tedy skutečná kvalita 12 výrobků obsahujících mix hovězího a vepřového masa? To nám řekl v Radioporadně šéfredaktor dTestu Daniel Pavlis.

Výsledky dTestu

Vítězem se stal mix z mletého masa z Lidlu prodávaný pod značkou Čerstvá porce. Téměř stejně však dopadl i nejlépe hodnocený masný polotovar Purland Mělněné maso extra z Kauflandu. Na opačném pólu stojí nejhůře hodnocený Výrobek z mletého masa mix z Albertu s nízkým obsahem masa a špatným senzorickým hodnocením. Prakticky stejně na tom jsou další dva výrobky se shodným názvem Mletý masný polotovar míchaný z Tesca. Jeden z nich navíc na etiketách uvádí mnohem více masa, než ve skutečnosti obsahuje.

Co všechno (ne)patří do sekané

Sekaná patří k tradičním jídlům české kuchyně. Dá se celkem jednoduše připravit doma, ale nabízí se i možnost nákupu polotovaru. Ovšem na rozdíl od domácích sekaných obsahují ty kupované velké množství nadbytečných ingrediencí, včetně celé řady přídatných látek - tzv. éček. Ve složení uvedeném na etiketách našli pracovníci dTestu dokonce hrách, drůbeží separát nebo masové kůže.

Co možná nevíte

Sekaná byla v minulosti považovaná za luxusní jídlo, které mělo výsostní místo na stolech šlechticů a v bohatších rodinách. Dříve se totiž maso při přípravě sekané nemlelo, ale ručně sekalo z těch nejvybranějších druhů masa, svíčkové nebo kýty. Změna přišla až s vynálezem mlýnku na maso.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.