O své kolo pečujte a hlídejte ho chytrým zámkem

7. červen 2016

Chcete, aby vám vaše kolo dobře sloužilo a vozilo vás bezpečně? Starejte se o něj. O základní péči jsme v rozhlasové Radioporadně mluvili s Danem Polanským. Představil nám také chytrý zámek na kolo s alarmem a GPS.

Pokud jste na podzim po sezoně kolo odložili bez jakékoliv péče do sklepa, zajděte s novou cyklistickou sezonou do servisu. Zkontrolují vám stav řetězu. Opotřebený řetěz snižuje přesnost řazení a rychle ničí zuby pastorků i převodníků. Dále se zaměří na tlak ve vzduchové trubici. Promažou vašemu kolu vše potřebné. Dofouknou pláště a dotáhnou šrouby. „Je to přímo úměrné tomu, jak se o kolo staráte průběžně,“ říká Dan Polanský.

Běžná údržba kola

  • zbavte celé kolo nečistot

  • čistěte pravidelně řetěz, kazetu a převodníky

  • mažte řetěz zhruba každých 100 km

  • u odpružených vidlic kontrolujte nastavení vidlice i tlumiče

  • udržujte správný tlak v duši, doporučený tlak je napsán na plášti

  • kontrolujte brzdy, přehazovačku

  • dotahujte pedály

Největší chybou je čistit kolo tlakem!

Vysoký tlak vody vám poškodí kolo. „Kolo je od bláta nebo zaprášené, tak s ním dojedete k benzínové pumpě a použijete wap čistič. Opravdu to nedoporučujeme,“ říká Dan Polanský. Stačí standardní tlak hadice napojené na vodovod. Nebo si do kbelíku napusťte vodu a smetáčkem nebo měkkým kartáčem kolo očistěte.

Vybíráme kolo

Než si koupíte kolo, zamyslete se, kde na něm budete jezdit a jak často.

krosové kolo
– cyklostezky, zpevněné cesty, nenáročné trasy
horské kolo – náročnější terén, hory
silniční kolo – silnice a asfaltové cesty

Kola pro seniory jsou přizpůsobena a upravena pro starší uživatele tak, aby byla jízda co nejvíce pohodlná. Mezi tyto kola pro seniory patří městská kola, která mají speciální konstrukci rámu (jedna hlavní rámová trubka), nastupování a sestupování z kola je tak pohodlnější a tuto možnost ocení i uživatelé s omezeným pohybem.

Jarní projížďka

Velkou módou jsou teď kola s elektromotorem. I ta mohou mít snížený rám. A často na první pohled ani není vidět, že nějaký elektromotor mají. Baterka může být schovaná v nosiči. Při výběru kola nešetřete a vybírejte raději renomované značky.

Zámek, který hlídá kolo

Své kolo si hlídejte a snažte se ho nenechávat bez dozoru. Kola se kradou s velkou oblibou. Zámek, který zloděj nedokáže překonat, prakticky neexistuje. „Doporučujeme kvalitní článkový zámek testovaný v různých bezpečnostních kategoriích proti přeskřípnutí, přeříznutí, zmrazovačům,“ říká Dan Polanský.

Vyšší úrovní ochrany jsou zámky s alarmem integrované do rámu. Jsou v něm zabudovaná pohybová čidla. Když někdo začne manipulovat s kolem, dokáže takový zámek přes speciální aplikaci zavolat na váš telefon nebo poslat sms. Pokud se stejně zloději podaří kolo ukrást, můžete sledovat jeho pohyb přes svůj chytrý mobil. Takový zámek je ovšem investicí v řádech tisíců korun.

autor: PRO
Spustit audio