Oslavte jaro originální velikonoční výzdobou. Víme, jak na to

28. březen 2017

Jaro si zaslouží pořádnou oslavu. Tou bývají zpravidla Velikonoce. Naše domovy září nejen motivy jara, ale hlavně čistotou a barvami. Jak si na jaře vyzdobit byt? Pár tipů v rozhlasové Radioporadně měla Martina Moličová z Tvořivé dílny.

Začneme u dveří. Nejen na Vánoce si zaslouží pozornost. „Zkuste věneček z březových větviček. Ještě nevypučely listy, což je ideální. Nebo zkuste seno,“ radí Martina Moličová. Na proutky ideálně vyrazte někam do příkopu. Bříza je plevelný strom, takže nemusíte mít výčitky svědomí, když mu pár větviček ořežete.

Pokud jste šikovní, můžete se do tvarování pustit volně. Ale lepší je mít nějaký kruh, na který materiál navážeme. „Připravíme si větvičky o délce třicet až čtyřicet centimetrů. Jejich střed si přichytíme ke korpusu vázacím drátkem, který si dopředu zkrátíme na kousky o délce patnáct až osmnáct centimetrů,“ uvádí Martina Moličová.

Čtěte také

Jaro je veselé. Nemusíme se proto bát barev. Vhodná je pastelově žlutá, růžová, fialková a světle zelené tóny. „Využijte umělé květiny, stuhy, kombinujte s přírodním materiálem jako je obilí. Například křepelčí vajíčka vypadají dobře,“ nabízí inspiraci Martina Moličová. Jak to všechno přichytit? Už několikrát jsme v našem rozhlasovém vysílání mluvili o tom, že pro tvořivé domácnosti je nedocenitelným pomocníkem tavící pistole.

V českokrumlovském Regionálním muzeu zdobili lidé takzvané jihočeské straky

Vajíčko – symbol Velikonoc

Můžete také třeba oblepit vajíčko stuhou a zavěsit ho na okno. Zvířátka se dají vyrobit například ze samotvrdnoucích hmot. „Když tomu chcete věnovat čas, zkuste polymerové hmoty vyrobené v různých barvách, ovšem vyžadují pečení nebo vaření,“ říká Martina Moličová.

Čtěte také

K Velikonocům neodmyslitelně patří vajíčka. Ta vařená pro koledníky můžete buď nabarvit chemicky, nebo přírodní cestou. Postup vyžaduje delší vaření a přírodnímu barvivu přidejte jako ustalovač ocet a sůl. Žluté barvy dosáhnete díky kurkumě. Červená řepa vykouzlí růžovou. Červené zelí modrou, špenát zelenou.

Chcete-li zdobit, máte několik možností. Přitlačte k vajíčku nějaký kvítek nebo trávu a zabalte napevno do silonky, zajistěte provázkem. A pak vařte v barvě, kterou si vyberete. Dále můžete rozehřát voskové barvy a nanášet je na vajíčko špendlíkem.

autor: PRO
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.